Andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes

Andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes

Deze makkelijke andijviestamppot met spekjes en kaas was al lekker maar ik maakte er een heerlijke variatie op. Namelijk een andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes. Een snel te maken stamppot die echt heerlijk zacht van smaak is.

Als je voorgesneden andijvie gebruikt staat deze makkelijke stamppot in een half uur op tafel. In plaats van een klontje boter schepte ik er flink wat mascarpone door, een heerlijk zachte Italiaanse roomkaas. Hier vind je het recept voor deze makkelijke stamppot, lekker met gebakken spekjes.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. kruimige aardappels
  • 400 gr. andijvie
  • 4 stronkjes witlof
  • 200 gr. spekreepjes
  • 100 gr. mascarpone*
  • scheutje melk
  • peper en zout

* Heb je geen mascarpone? Maak deze lekkere stamppot dan met 125 gr. slagroom of crème fraiche.

Bereidingswijze

Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur en breng een laagje water aan de kook.

Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en spoel even af onder de kraan. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in de stamppotpan. Verwijder intussen de slechte bladen van de witlof, snijd met een scherp mesje de bittere kern eruit en halveer de witlof in de lengte. Snijd er met een koksmes dunne reepjes van en zet apart voor zo.

Gebruik je een krop andijvie snijd deze dan in fijne reepjes en spoel af onder de kraan. Laat uitlekken in een vergiet. Zet een koekenpan op het vuur en bak de spekreepjes lekker krokant. Je hoeft geen olie of boter te gebruiken, de spekjes bak je in het eigen vet. Zet het vuur onder de spekjes uit en laat staan voor zo.

Giet de aardappelen af en voeg een scheutje melk toe, stamp goed fijn en roer er vervolgens de mascarpone door. Breng op smaak met wat peper en zout en voeg beetje bij beetje de rauwe andijvie en witlof toe. Roer alles goed door elkaar en roer er op het einde de gebakken spekreepjes door.

Verwarm de stamppot nog een paar minuten op laag vuur zodat de andijvie en witlof goed warm worden. Roer af en toe even door om aankoeken te voorkomen en serveer de andijvie-witlofstamppot als deze de goede temperatuur heeft.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes

Andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes

Andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens