Andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes

Andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes
Hoofdgerecht
35 minuten
4 personen

Deze makkelijke andijviestamppot met spekjes en kaas was al lekker maar ik maakte er een heerlijke variatie op. Namelijk een andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes. Een snel te maken stamppot die echt heerlijk zacht van smaak is.

Als je voorgesneden andijvie gebruikt staat deze makkelijke stamppot in een half uur op tafel. In plaats van een klontje boter schepte ik er flink wat mascarpone door, een heerlijk zachte Italiaanse roomkaas. Hier vind je het recept voor deze makkelijke stamppot, lekker met gebakken spekjes.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. kruimige aardappels
  • 400 gr. andijvie
  • 4 stronkjes witlof
  • 200 gr. spekreepjes
  • 100 gr. mascarpone*
  • scheutje melk
  • peper en zout

* Heb je geen mascarpone? Maak deze lekkere stamppot dan met 125 gr. slagroom of crème fraiche.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur en breng een laagje water aan de kook.

Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en spoel even af onder de kraan. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in de stamppotpan. Verwijder intussen de slechte bladen van de witlof, snijd met een scherp mesje de bittere kern eruit en halveer de witlof in de lengte. Snijd er met een koksmes dunne reepjes van en zet apart voor zo.

Gebruik je een krop andijvie snijd deze dan in fijne reepjes en spoel af onder de kraan. Laat uitlekken in een vergiet. Zet een koekenpan op het vuur en bak de spekreepjes lekker krokant. Je hoeft geen olie of boter te gebruiken, de spekjes bak je in het eigen vet. Zet het vuur onder de spekjes uit en laat staan voor zo.

Giet de aardappelen af en voeg een scheutje melk toe, stamp goed fijn en roer er vervolgens de mascarpone door. Breng op smaak met wat peper en zout en voeg beetje bij beetje de rauwe andijvie en witlof toe. Roer alles goed door elkaar en roer er op het einde de gebakken spekreepjes door.

Verwarm de stamppot nog een paar minuten op laag vuur zodat de andijvie en witlof goed warm worden. Roer af en toe even door om aankoeken te voorkomen en serveer de andijvie-witlofstamppot als deze de goede temperatuur heeft.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes
Andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes
Andijvie-witlofstamppot met mascarpone en gebakken spekjes

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens