Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas

Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas

Laatst maakte ik een lekkere variant op mijn andijviestamppot. Het werd deze andijviestampot met gehaktballetjes met oude kaas. De kaas verwerkte ik hierbij zowel in de stamppot als in het gehakt. Een erg lekkere combinatie die je echt eens moet proberen.

Zelf koos ik voor 300 gram gehakt voor vier personen. Je hebt dan zo’n vier gehaktballetjes per persoon. We proberen zo wat minder vlees te eten. Heb je liever wat meer dan neem je gewoon 500 gram gehakt. De balletjes hield ik lekker eenvoudig maar je kan er altijd nog wat extra aan toevoegen.

Het recept voor deze andijviestamppot met gehaktballetjes met kaas vind je hieronder. En heb je liever een andere stamppot? Kijk dan eens bij de andere stamppot recepten op Kookidee. Keuze genoeg!

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 800 gr. andijvie, gesneden
  • 300 gr. rundergehakt
  • 200 gr. oude kaas, geraspt
  • 1 ei
  • scheutje melk
  • paneermeel
  • 1 el. tomatenketchup
  • peper en zout
  • Italiaanse kruiden
  • klontje roomboter + boter om in te bakken

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Zet een ruime pan met een flinke laag water op het vuur. Breng aan de kook om zo de aardappels te koken. Verhit ook vast een hapjespan op laag vuur voor de gehaktballetjes, het liefst een met deksel. Zet ook een tweede flinke hapjespan klaar om zo de andijvie in te stoven. Gebruik hiervoor eventueel een gewone pan met een wat dikkere bodem.

Aardappelpuree

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en laat even droogstomen. Stamp of knijp tot een puree met een klontje roomboter en een scheutje melk. Roer door met een beetje peper en laat staan voor zo.

Gehaktballetjes

Doe het gehakt samen de tomatenketchup en een ei in een mengkom. Kruid naar smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en twee eetlepels paneermeel. Kneed het gehakt tot het niet meer vochtig aanvoelt. Blijft het te dun dan kan je wat extra paneermeel toevoegen. Draai nu balletjes van het gehakt, iets groter dan een flinke bitterbal.

Smelt een klont boter in de hapjespan, schroei de gehaktballetjes aan alle kanten dicht. Voeg nu een scheutje water toe en zet een deksel op de pan. Bak de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar. Keer af en toe om en voeg wat extra water toe indien nodig. Voor wat meer smaak kan je in plaats van water ook een scheutje runderbouillon of donker bier gebruiken.

Andijvie

Smelt ook een klontje boter in de tweede pan. Doe hier een deel van de andijvie in en schep om op middelhoog vuur. Als de andijvie wat begint te slinken voeg je het volgende deel toe. Herhaal tot alle andijvie wat glazig is. Roer de gestoofde andijvie nu samen met de rest van de geraspte kaas door de aardappelpuree. Zet op laag vuur en schep regelmatig om, zo kan de kaas nog wat smelten.

Schep de andijviestamppot op de borden en verdeel hier de gehaktballetjes met kaas over. Doe nog een beetje water, bouillon of bier in de hapjespan. Zet het vuur hoog en schraap de bakresten van de bodem. Kook in tot je een iets dikkere jus over houdt. Schep de jus over de gehaktballetjes en stamppot.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 677 kcal.
  • Vetten: 37 gr.
    - waarvan verzadigd: 20 gr.
  • Koolhydraten: 44 gr.
    - waarvan suiker: 5 gr.
  • Vezels: 7 gr.
  • Eiwitten: 36 gr.
  • Zout: 2.6 gr. (1040 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas

Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas

Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas

Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas

Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas

Andijviestamppot en gehaktballetjes met oude kaas

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens