Andijviestamppot met witlof, ham en kaas

Andijviestamppot met witlof, ham en kaas
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

Deze andijviestamppot met witlof, ham en kaas is makkelijk en lekker. Een leuke variant op de populaire andijviestamppot die al op Kookidee is te vinden. De witlof stoof je kort in wat roomboter terwijl de aardappels staan te koken. Nadat je de andijvie door de stamppot hebt gestampt roer je er de witlof en ham doorheen. Hierna voeg je de kaas toe en laat je deze nog even smelten.

De andijviestamppot kan je nog even op laag vuur laten staan. Hoe langer je deze opwarmt hoe zachter de andijvie wordt. Zelf deed ik dit niet al te lang, zo bleef de andijvie lekker knapperig. Het resultaat was een heerlijke en verrassende stamppot die het proberen waard is. Het makkelijke recept vind je hieronder. En hier vind je nog meer lekkere stamppot recepten en andere recepten met andijvie.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels
  • 400 gr. andijvie, gesneden
  • 2 stronkjes witlof
  • 200 gr. hamreepjes
  • 150 gr. jonge kaas
  • scheutje melk, lauw
  • klontje roomboter
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Breng in een grote pan een flinke laag water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar en giet af. Voeg een klontje roomboter en een scheutje warme melk toe. Kruid met peper en zout en stamp de aardappelen met een aardappelstamper.

Stoof de witlof

Als de aardappels koken snijd je de witlof in reepjes. Verwijder eerst de kern uit de onderkant van de witlof. Hierna haal je het buitenste blad eraf en halveer je de witlof in de lengte. Vervolgens snijd je deze in reepjes. Smelt een klontje roomboter in een hapjespan en stoof de witlof hier een paar minuten in. Voeg de reepjes ham toe en roer erdoor. Zet het vuur laag en houd warm voor zo.

Maak de stamppot

Stamp of roer nu de rauwe andijvie door de aardappels. Doe dit beetje bij beetje en laat de andijvie steeds wat slinken. Als alle andijvie in de stamppot is verwerkt roer je er de witlof en reepjes ham door. Snijd hierna de kaas in kleine blokjes en roer ook deze door de witlof. Verwarm alles nog een paar minuten op laag vuur en roer af en toe door. Hoe langer je het verwarmd, hoe minder knapperig de andijvie wordt. Doe dit dus naar eigen smaak.

Als alle kaas is gesmolten is je andijviestamppot met witlof, ham en kaas klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Andijviestamppot met witlof, ham en kaas
Andijviestamppot met witlof, ham en kaas
Andijviestamppot met witlof, ham en kaas
Andijviestamppot met witlof, ham en kaas
Andijviestamppot met witlof, ham en kaas
Andijviestamppot met witlof, ham en kaas
Andijviestamppot met witlof, ham en kaas

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 505 kcal.
  • Vetten 25 gr.
  • Waarvan verzadigd 15 gr.
  • Koolhydraten 42 gr.
  • Waarvan suikers 5 gr.
  • Vezels 6 gr.
  • Eiwitten 23 gr.
  • Zout 2.5 gr.
  • Natrium 1000 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens