Aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella

Aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella

Aubergine is zo’n groente die ik vaak links laat liggen in de supermarkt. Voor deze aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella maakte ik graag een uitzondering. Door de aubergine te bakken in het bakvet van de worstjes krijgt deze namelijk een heerlijke smaak.

Je moet de aubergine voor het bereiden wel een tijdje ‘laten zweten’. Dit doe je door de gesneden aubergine te bestrooien met wat zout en dan uit te laten lekken. Zo wordt de aubergine minder vochtig en blijft deze wat steviger, doe dit ongeveer een kwartiertje voor je begint met koken. Verder is deze aubergine stamppot eigenlijk erg makkelijk te maken. Omdat ik nog een bolletje mozzarella in de koelkast had liggen deed ik deze over de warme stamppot. Klein beetje verse basilicum erover en smullen maar. Het makkelijke recept voor deze aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 2 aubergines
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 8 chipolataworstjes
  • 50 gr. roomboter + klontje extra
  • olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • verse basilicum

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Voordat je de aubergine gaat bakken moet je deze dus een tijdje 'laten zweten'. Snijd de aubergine met schil en al in blokjes (zo doe je dat snel) en doe in een vergiet. Strooi er wat zout overheen en hussel door elkaar. Laat het vergiet een kwartiertje in je gootsteen staan en laat het vocht weglekken. Spoel kort af onder de kraan en doe de aubergine op een theedoek, dep goed droog en doe terug in het vergiet.

Terwijl de aubergine staat uit te lekken schil je de aardappelen en snijd je deze in gelijke stukken. Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook. Verwarm ook vast een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af, laat daarna kort droogstomen en stamp tot een puree met een scheutje melk, een klontje roomboter en wat peper en zout. Houd warm voor zo.

Smelt ondertussen ook de roomboter in de hapjespan en voeg een scheut olijfolie toe. Bak de worstjes aan alle kanten dicht en bak ze daarna zo'n tien minuten op laag vuur. Pel intussen de knoflook en de uien. Snijd de uien in vier parten en vervolgens in plakjes, hak de knoflook goed fijn. Haal na tien minuten de worstjes uit de hapjespan en bak de uien en knoflook mooi bruin in het bakvet van de worstjes.

Voeg dan de uitgelekte blokjes aubergine toe in de hapjespan en kruid ruim met Italiaanse kruiden en wat versgemalen peper. Bak de aubergine zo'n tien minuten op middelhoog vuur tot deze goed gaar is. Schep het mengsel vervolgens bij de aardappelpuree en roer alles goed door elkaar. Veeg de hapjespan schoon met een stukje keukenpapier en verwarm de worstjes nog enkele minuten in de hapjespan.

Laat de bol buffelmozzarella uitlekken en knijp nog een beetje uit. Snijd de mozzarella in plakken. Neem een handje verse basilicum en hak deze fijn met een koksmes. Schep de aubergine stamppot op borden en scheur hier de plakjes buffelmozzarella overheen. Strooi er wat van de fijngesneden basilicum over en maal er nog wat extra peper over. Leg op ieder bord twee worstjes en serveer je aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella'
Afbeelding bij 'Aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella'
Afbeelding bij 'Aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella'
Afbeelding bij 'Aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella'
Afbeelding bij 'Aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella'
Afbeelding bij 'Aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella'
Afbeelding bij 'Aubergine stamppot met chipolataworstjes en mozzarella'