Basmatirijst met Chinese kool, sojabonen, kastanjechampignons en kippendij

Basmatirijst met Chinese kool, sojabonen, kastanje­champignons en kippendij

Een makkelijk wokrecept is nooit weg. Zo maakte ik laatst deze basmatirijst met Chinese kool, sojabonen, kastanjechampignons en kippendij. Een erg makkelijk en lekker maaltje dat je eigenlijk zo hebt gemaakt. Ideaal voor een doordeweekse dag dus.

Terwijl de rijst rustig staat te koken heb je alle tijd voor de rest van het recept. Je snijdt het vlees en de groenten en roerbakt dit in wat olie. Tijdens het roerbakken breng je alles op smaak met oestersaus en sojasaus. Aan het eind schep je er nog even de rijst doorheen, of je serveert deze los.

Hieronder vind je het makkelijke en lekkere wokrecept. Heb je liever een andere variant? Dan vind je op Kookidee nog veel meer wok recepten die je zo hebt gemaakt.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 250 gr. basmatirijst
  • 300 gr. kippendij
  • 1 Chinese of witte kool
  • 1 paksoi
  • 1 winterpeen
  • 200 gr. sojabonen
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • oestersaus
  • sojasaus
  • vijfkruidenpoeder
  • wokolie
  • ketjap manis, optioneel
  • gebakken uitjes, optioneel,
  • sambal oelek, optioneel

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Breng in een grote pan een flinke laag water aan de kook. Bereid hierin de basmatirijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet de rijst hierna af en laat nog kort staan met het deksel op de pan. Terwijl de rijst staat te koken bereid je de rest van de maaltijd.

Snijden en roerbakken

Verwarm een wok op laag vuur zodat deze door en door warm wordt. Snijd de kippendij in kleine blokjes. Verhit een scheutje wokolie in de hete wok en roerbak de stukjes kip met wat vijfkruidenpoeder, peper en zout. Giet er een scheutje sojasaus over en bak de kip tot deze dicht is geschroeid. In de tussentijd snijd je de champignons in plakjes, dit gaat razendsnel met een eiersnijder. Voeg toe en bak mee tot ze zijn geslonken.

Tussendoor snijd je de onderkant van de Chinese kool. Snijd hierna de krop in vier stukken en daarna in reepjes. Verwijder ook de onderkant van de paksoi en snijd de harde stelen in stukjes. Voeg de kool en paksoi toe aan de wok en roerbak mee op hoog vuur. Doe er wat oestersaus bij en schep goed om. Tegelijkertijd snijd je de winterpeen in reepjes. Doe samen met de sojabonen in de wok en roerbak nog kort mee.

Kruid met wat extra vijfkruidenpoeder en voeg nog wat oestersaus en sojasaus toe. Proef of het goed op smaak is en roerbak nog kort op hoog vuur tot de saus een beetje indikt.

Serveren

Schep de rijst op vier borden of roerbak deze nog kort mee. Schep vervolgens het groentemengsel met de blokjes kip op de borden. Strooi er eventueel wat gebakken uitjes over en breng als je dat wilt verder op smaak met ketjap manis en sambal.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Basmatirijst met Chinese kool, sojabonen, kastanjechampignons en kippendij'
Afbeelding bij 'Basmatirijst met Chinese kool, sojabonen, kastanjechampignons en kippendij'
Afbeelding bij 'Basmatirijst met Chinese kool, sojabonen, kastanjechampignons en kippendij'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 622 kcal.
  • Vetten 21 gr.
  • Waarvan verzadigd 4 gr.
  • Koolhydraten 57 gr.
  • Waarvan suikers 4 gr.
  • Vezels 14 gr.
  • Eiwitten 42 gr.
  • Zout 2.4 gr.
  • Natrium 960 mg.