Bietenstamppot met gebakken spekjes en gekarameliseerde ui en walnoot met zeezout

Bietenstamppot met gebakken spekjes en gekarameliseerde ui en walnoot met zeezout

Heb je zin in een eens wat andere stamppot? Probeer dan eens deze bietenstamppot met gebakken spekjes en gekarameliseerde ui en walnoot met zeezout. Een hele mond vol maar echt heel makkelijk om te maken. En deze stamppot is niet alleen makkelijk maar ook nog eens ongelooflijk lekker.

De gekarameliseerde ui en walnoot met zeezout is echt een heerlijke toevoeging. Zelf gebruikte ik voorgekookte bietjes en had ik deze bietenstamppot binnen een half uurtje op tafel staan. Wil je deze bietenstamppot met gebakken spekjes en gekarameliseerde ui en walnoot met zeezout ook eens proberen? Het heerlijke recept vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappelen, kruimig
  • 800 gr. geraspte bietjes
  • 200 gr. spekreepjes
  • 100 gr. walnoten
  • 2 uien
  • donkere basterdsuiker
  • roomboter
  • scheutje melk
  • peper en zout
  • grof zeezout

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Ik gebruikte voor deze stamppot voorgekookte en geraspte bietjes. Natuurlijk kan je deze stamppot ook met verse bieten bereiden. Na het koken laat je deze afkoelen en snijd je deze in kleine blokjes of rasp je deze fijn.

Breng in een flinke pan een ruime laag water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en giet af, laat kort droogstomen. Voeg een klein klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp vervolgens tot een mooie puree. Kruid met wat peper en stamp er daarna de geraspte bietjes doorheen.

Als de aardappels op het vuur staan pel je de uien en snijd je deze in dunne plakjes. Zet een ruime koekenpan op het vuur en verhit deze. Doe er een klontje roomboter in en laat smelten, doe er dan de uienringen bij en strooi hier de bruine basterdsuiker over. Doe dit een beetje op gevoel, er moet een dun laagje over de uien liggen.

Bak de uienringen tot de uien mooi bruin worden en de suiker is gesmolten. Hak tussendoor de walnoot grof en voeg aan het einde toe aan de koekenpan. Bak de walnoot nog kort mee met de ui zodat er ook wat gesmolten roomboter en suiker op zit. Strooi er tenslotte naar smaak grof zeezout over en roer nogmaals door elkaar.

Bak tegelijk met de uien ook de spekreepjes in een apart pannetje. Wacht tot de spekreepjes mooi bruin zijn en roer ze dan met bakvet en al door de bietenstamppot. Als de uien mooi gekarameliseerd zijn schep je de bietenstamppot met de spekreepjes op de borden. Schep hier de gekarameliseerde uien en walnoot met zeezout over.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Bietenstamppot met gebakken spekjes en gekarameliseerde ui en walnoot met zeezout

Bietenstamppot met gebakken spekjes en gekarameliseerde ui en walnoot met zeezout

Bietenstamppot met gebakken spekjes en gekarameliseerde ui en walnoot met zeezout

Bietenstamppot met gebakken spekjes en gekarameliseerde ui en walnoot met zeezout

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens