Bietenstamppot met spekjes, gebakken champignons en bieslook

Bietenstamppot met spekjes, gebakken champignons en bieslook
Hoofdgerecht
35 minuten
4 personen

Rode bietjes vond ik als kind al lekker, en ook nu kan ik er nog steeds van genieten. Laatst maakte ik er deze bietenstamppot met spekjes, gebakken champignons en bieslook mee. Een superlekkere en heel makkelijk te maken stamppot die ik je echt aan kan raden.

Ik gebruikte gekookte rode bietjes die ik opbakte en door de stamppot roerde. Ik stampte ze dus niet mee waardoor deze lekkere bietenstamppot een heerlijke bite houdt. De plakjes champignon bakte ik los en schepte ik over de stamppot heen. Goed gekruid met peper en zout eigenlijk al een heerlijk maaltje op zichzelf. Als ik trouwens veel champignons moet snijden doe ik dat altijd met een eiersnijder (tip, steeltje aan de onderkant zodat je ze er makkelijk uit kan pakken). Zo heb je binnen één minuut een bakje champignons in mooie gelijkmatige plakjes.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 500 gr. gekookte bietjes
  • 500 gr. champignons
  • 200 gr. spekreepjes
  • 2 uien
  • verse bieslook
  • peper en zout
  • scheutje melk
  • klontje roomboter
  • boter om in te bakken

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een flinke pan op het vuur met een ruime laag water en breng aan de kook. Verwarm ook vast een hapjespan voor op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappels in 20 minuten gaar. Giet ze af en laat kort droogstomen, stamp of knijp tot een puree en roer er een scheutje melk en een klontje roomboter door. Breng op smaak met wat peper en zout.

Terwijl de aardappels staan te koken pel je de uien en snijd je deze in kwarten, snijd vervolgens in stukjes. Smelt een klein klontje boter in de hapjespan en bak de uien hier bruin in. Voeg de spekreepjes toe en bak deze kort mee. Snijd intussen de gekookte bietjes in blokjes en voeg toe aan de hapjespan. Bak de blokjes rode biet mee met de spekjes en de ui en kruid met wat versgemalen peper. Borstel tussendoor de champignons schoon en snijd deze in plakjes, hou apart voor zo.

Schep de gebakken bietjes, spekjes en ui bij de aardappelpuree zodra de spekreepjes mooi bruin en krokant zijn. Roer alles voorzichtig door de aardappelpuree tot alles goed gemengd is. Veeg de hapjespan schoon met wat keukenpapier en smelt er opnieuw een klontje boter in. Bak de plakjes champignons mooi bruin op tot ze goed beginnen te slinken, kruid met ruim peper en een beetje zout. Neem een handje bieslook en snijd deze alvast fijn met een scherp koksmes.

Schep de rode bietenstamppot met de spekreepjes op de borden en verdeel hier wat van de gebakken champignons overheen. Bestrooi met wat van de fijngehakte bieslook en kruid eventueel met nog een klein beetje extra peper. Serveer de bietenstamppot met spekjes, gebakken champignons en bieslook.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Bietenstamppot met spekjes, gebakken champignons en bieslook
Bietenstamppot met spekjes, gebakken champignons en bieslook
Bietenstamppot met spekjes, gebakken champignons en bieslook
Bietenstamppot met spekjes, gebakken champignons en bieslook
Bietenstamppot met spekjes, gebakken champignons en bieslook

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens