Bietenstamppot met stoofvlees

Bietenstamppot met stoofvlees
Hoofdgerecht
35 minuten + 3 uur stoven
4 personen

Van deze bietenstamppot met stoofvlees hebben we zitten smullen. Nou ben ik dol op stoofvlees, dus echt verbazen zal dat niet. Voor het stoofvlees moet je wel even de tijd nemen. Zo heb ik het na het aanbakken zo’n drie uur laten stoven. Tussendoor schep je het af en toe een beetje om. Verder heb je er weinig omkijken naar.

Ook aan de bietenstamppot hoef je niet veel te doen. Helemaal als je zoals ik voor al gekookte bietjes kiest. Die hoef je alleen nog even in blokjes te snijden waarna je ze door de aardappels stampt. Het resultaat is een heerlijke stamppot die prima smaakt met het zachte stoofvlees.

Lijkt deze lekkere bietenstamppot met stoofvlees jou ook wel wat? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept. Hier vind je nog meer recepten voor stamppot en hier nog meer lekkere stoofvlees recepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 800 gr. rode bieten, gekookt
  • 600 gr. runderriblappen
  • 100 gr. roomboter + wat extra
  • 2 tl. tomatenpuree
  • 250 gr. bospeen
  • 1 rode paprika
  • 1 zoete ui
  • 500 ml. runderbouillon
  • 1 plak ontbijtkoek
  • scheutje azijn
  • scheutje melk
  • verse Italiaanse kruiden*
  • bloem
  • peper en zout

* 3 takjes tijm, 3 takjes rozemarijn, 2 takjes oregano

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Haal de runderriblappen van tevoren uit de koelkast zodat de kou eraf is. Zet een grote braadpan op laag vuur zodat de bodem goed heet wordt. Snijd de riblappen met een vleesmes in niet al te grote stukken en doe in een mengkom. Kruid met ruim peper en zout en doe er ongeveer een eetlepel bloem bij. Schep alles goed om zodat het vlees goed bedekt is met bloem.

Pel de zoete ui en snijd in stukjes. Bij de rode paprika verwijder je de bovenkant, hierna haal je de zaadjes en zaadlijsten eruit. Snijd de paprika in acht partjes en daarna in dunne reepjes. Tot slot snijd je de bospeen in dunne plakjes. Bereid in een steelpannetje de runderbouillon en houd warm.

Braden en stoven

Smelt de roomboter in de braadpan en bak het stoofvlees aan alle kanten aan. Doe er vervolgens de tomatenpuree bij en schep alles goed om. Voeg daarna de gesneden groenten toe en schep goed om. Bind de verse kruiden met een touwtje bij elkaar en houd apart voor zo. Giet ongeveer twee derde van de runderbouillon in de braadpan. Voeg een scheutje natuurazijn toe en kruimel de ontbijtkoek erboven. Schep nog eenmaal goed om en leg de kruiden bovenop.

Verwarm tot de runderbouillon begint te pruttelen. Draai nu het vuur lager en zet een vlamverdeler onder de braadpan. Dit geleidt en tempert de warmte zodat het stoofvlees heel gelijkmatig kan garen. Zet een deksel op de braadpan en laat het stoofvlees drie uur stoven. Kijk tussendoor regelmatig in de pan en schep dan alles even om. Voeg indien nodig een beetje extra runderbouillon toe.

Maak de bietenstamppot

Als het stoofvlees nog zo'n half uur op het vuur moet bereid je de bietenstamppot. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Breng in een stamppotpan een flinke laag water aan de kook. Hierin kook je de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat kort droog stomen van het vuur af. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe. Kruid met peper en zout en stamp fijn met een aardappelstamper.

Snijd de gekookte bietjes in blokjes en doe bij de aardappelen. Stamp deze door de aardappels tot alles mooi is gemengd. Wil je dat de bietjes nog wat bite houden? Dan stamp je alles net wat korter. Haal intussen de deksel van de braadpan en kijk hoeveel vocht er nog is. Zet eventueel het vuur wat hoger om alles een beetje in te dikken. Schep de bietenstamppot op de borden en verdeel het stoofvlees er over. Eet smakelijk.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Bietenstamppot met stoofvlees
Bietenstamppot met stoofvlees
Bietenstamppot met stoofvlees
Bietenstamppot met stoofvlees
Bietenstamppot met stoofvlees
Bietenstamppot met stoofvlees
Bietenstamppot met stoofvlees

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 763 kcal.
  • Vetten 36 gr.
  • Waarvan verzadigd 21 gr.
  • Koolhydraten 61 gr.
  • Waarvan suikers 20 gr.
  • Vezels 13 gr.
  • Eiwitten 40 gr.
  • Zout 2.5 gr.
  • Natrium 1000 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens