Bietenstamppot met ui, spekreepjes en brie

Bietenstamppot met ui, spekreepjes en brie

Er lagen al een tijdje gekookte bietjes in de koelkast. Ik maakte er deze heerlijke rode bietenstamppot met ui, spekreepjes en brie mee. Een makkelijk stamppot die je echt zo hebt gemaakt. De zoete smaak van de bietjes, de zoute smaak van de spekjes en de brie vormen een heerlijke combinatie.

Een deel van de brie mengde ik door de stamppot zodat deze goed kon smelten. De rest van de brie sneed ik in kleine stukjes en strooide ik er overheen. De gekookte rode bietjes sneed ik in blokjes en bakte ik kort mee met de spekreepjes en de ui. Het makkelijke en lekkere recept voor deze bietenstamppot vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg. aardappelen, kruimig
  • 600 gr. rode bieten, gekookt
  • 2 uien
  • 200 gr. spekreepjes
  • 200 gr. brie
  • scheutje melk
  • klontje roomboter
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

Breng in een flinke pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Zet ook een hapjespan op laag vuur en zorg dat deze goed heet wordt. Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar en giet af. Laat even droogstomen en stamp daarna tot een puree met de melk en boter. Kruid naar smaak met wat peper en zout. Let op dat je niet teveel zout gebruikt, de spekreepjes hebben namelijk ook een zoute smaak.

Als de aardappels opstaan pel je de uien, snijd ze fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de ui hier glazig in. Voeg daarna de spekreepjes toe en bak mee tot ze krokant zijn. Snijd intussen de gekookte rode bietjes in blokjes en voeg toe aan de hapjespan. Bak de blokjes rode biet nog even mee.

Maak de stamppot

Doe nu de rode bietjes, spekreepjes en gebakken ui bij de aardappels. Stamp grof door elkaar en roer daarna goed om zodat alles gemengd is. Het is het lekkerst als de bietjes niet helemaal fijn worden gestampt. Snijd de brie in kleine blokjes en voeg de helft toe aan de bietenstamppot. Roer op middelhoog vuur om tot de brie goed is gesmolten.

Schep de bietenstamppot met ui, spekreepjes en brie op de borden. Verdeel de overgebleven stukjes brie over de borden. Tip: wil je wat meer bite? Pureer de aardappels dan met een pureeknijper en roer de bietjes, spekjes en ui er doorheen.

Handig!

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 691 kcal.
  • Vetten: 37 gr.
    - waarvan verzadigd: 18 gr.
  • Koolhydraten: 53 gr.
    - waarvan suiker: 10 gr.
  • Vezels: 9 gr.
  • Eiwitten: 30 gr.
  • Zout: 3.88 gr. (1552 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Bietenstamppot met ui, spekreepjes en brie

Bietenstamppot met ui, spekreepjes en brie

Bietenstamppot met ui, spekreepjes en brie

Bietenstamppot met ui, spekreepjes en brie

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens