Bietenstamppot met witlof, gebakken ui en braadworst

Bietenstamppot met witlof, gebakken ui en braadworst

Deze bietenstamppot met witlof, gebakken ui en braadworst is erg lekker. Maar ik ben dan ook een groot liefhebber van rode bieten. Als kind koos ik dat zelf altijd als eten op mijn verjaardag. En nog steeds vind ik rode bietjes heerlijk. Al eet ik ze eigenlijk veel te weinig.

Je hebt deze makkelijke bietenstamppot zo gemaakt. De gesnipperde ui bak je gewoon mee met de braadworst. De witlof kook je aan het einde nog kort mee met de aardappels. Daarna is het nog een kwestie van afgieten, stampen en de uien en bietjes erdoor roeren. Ik koos voor geraspte bietjes, lekker makkelijk en net zo lekker. Maar natuurlijk kan je ze ook zelf koken en in blokjes snijden.

Lijkt deze lekkere bietenstamppot je ook wel wat? Dan vind je hieronder het lekkere recept. En op Kookidee vind je nog veel meer stamppot recepten. Handig voor als je eens wat anders wilt proberen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappelen, kruimig
  • 400 gr. bietjes, geraspt
  • 4 stronkjes witlof
  • 2 uien
  • 4 braadworsten, rundvlees
  • boter om te bakken
  • klontje roomboter
  • scheutje melk
  • olijfolie
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Breng in een flinke pan een ruime laag water aan de kook. Kook de aardappelen ongeveer 20 minuten. Pel intussen de uien en snipper deze fijn. Zet een hapjespan op laag vuur en verwarm de pan vast. Doe er boter en olijfolie in en voeg de gesnipperde ui toe. Schep een minuutje om en doe er dan de braadworsten bij. Bak deze aan alle kanten dicht en zet het vuur wat lager. Braad de worsten in 20 minuten gaar. Keer regelmatig en schep de ui af en toe om.

Maak de stamppot

Snijd in de tussentijd de witlof in de lengte doormidden. Snijd daarna in reepjes en kook de laatste drie minuten mee met de aardappels. Giet af en laat kort droog stomen. Doe er een klontje roomboter, een scheutje melk en wat peper en zout bij. Stamp grof met een aardappelstamper en roer er dan de geraspte bietjes door. Eventueel kan je deze nog kort mee stampen. Zelf vind ik het lekker als de biet nog een beetje 'een bite' houdt.

Haal de braadworsten uit de hapjespan en leg apart. Doe de gebakken uien én het bakvet bij de stamppot. Roer er nog even doorheen en schep daarna op de borden. Leg op ieder bord een braadworst en serveer.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Bietenstamppot met witlof, gebakken ui en braadworst'
Afbeelding bij 'Bietenstamppot met witlof, gebakken ui en braadworst'
Afbeelding bij 'Bietenstamppot met witlof, gebakken ui en braadworst'
Afbeelding bij 'Bietenstamppot met witlof, gebakken ui en braadworst'
Afbeelding bij 'Bietenstamppot met witlof, gebakken ui en braadworst'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 569 kcal.
  • Vetten 26 gr.
  • Waarvan verzadigd 9 gr.
  • Koolhydraten 48 gr.
  • Waarvan suikers 11 gr.
  • Vezels 8 gr.
  • Eiwitten 28 gr.
  • Zout 1.9 gr.
  • Natrium 760 mg.