Bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella

Bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella
Hoofdgerecht
20 minuten + 45 minuten oven
4 personen

Soms doe ik mee aan de foodblogswap. Hierbij laat je je inspireren door een recept van een andere website. Deze maand werd dat deze bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella. Gebaseerd op een recept van de leuke website Easy Daily Food.

Easy Daily Food van Marijke staat vol lekkere recepten. Stuk voor stuk makkelijk te maken, én zonder pakjes en zakjes. Een groot deel van de recepten is vegetarisch en koolhydraatarm. Maar de recepten zien er zo lekker uit dat je vlees of vis eigenlijk niet zal missen.

Ook mijn versie van het recept heb ik vleesloos gehouden. Wel voegde ik aardappelen toe waardoor er wat meer koolhydraten inzitten. Ook gebruikte ik naast de broccoli nog bloemkool. En ik deed er wat amandelschaafsel bij. Een beetje eigen inbreng is natuurlijk altijd leuk.

Het resultaat was een heerlijk smakende ovenschotel die heel makkelijk te maken is. Mijn versie van het recept vind je hieronder. Het originele recept is terug te vinden op Easy Daily Food. Een website waar ik vanaf nu zeker vaker een kijkje ga nemen, mede door de erg mooie foto’s. En hier vind je nog veel meer recepten voor ovenschotels.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 400 gr. aardappels
  • 1 broccoli*
  • 1 bloemkool*
  • 1 prei
  • 250 ml. slagroom
  • 4 eieren
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 100 gr. geraspte kaas, jong belegen
  • 50 gr. walnoten
  • 50 gr. amandelschaafsel
  • 1 el. Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • paneermeel
  • boter om in te vetten

* Tip: ik gebruik in dit recept alleen de roosjes. De overgebleven stronken broccoli en bloemkool kan je in stukken snijden en 20 minuten koken in een halve liter groentebouillon. Pureer het geheel, kruid met peper en zout en je hebt een lekker soepje voor tussendoor.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 180 graden en zet een flinke ovenschaal klaar. Vet de ovenschaal van tevoren helemaal in met wat boter. Zet een pan op het water met een laag water en breng aan de kook.

Schillen en snijden

Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes. Kook de aardappelen ongeveer tien minuten. Giet de aardappelen af en laat ze goed droogstomen van het vuur af. Eventueel kan je dit in een vergiet doen, laat de aardappels staan voor zo.

Terwijl de aardappels koken snijd je de bloemkool en de broccoli in kleine roosjes. Snijd deze zo klein mogelijk zodat ze goed gaar worden in de oven. De stelen gebruik ik voor dit recept niet, deze kan je bijvoorbeeld gebruiken voor een soep (zie de tip onder de ingrediënten).

Snijd de onderkant van de prei en halveer de prei in de lengte. Snijd vervolgens in halve ringen. Hak de walnoten in stukjes met een scherp koksmes, maak ze niet te klein zodat je nog een lekkere 'bite' overhoudt in je ovenschotel. Klop in een mengkom de vier eieren, de slagroom, de Italiaanse kruiden en wat peper en zout tot een mooi mengsel.

Maak de ovenschotel

Leg de drooggestoomde aardappelschijfjes in de ovenschaal en bestrooi met paneermeel, peper en zout. Verdeel de roosjes broccoli en bloemkool en de fijngesneden prei erover. Giet het eiermengsel over de groenten, probeer het zo gelijk mogelijk te verdelen over de ovenschotel.

Laat de mozzarella uitlekken en knijp het vocht er een beetje uit. Pluk de mozzarella in kleine stukken en verdeel over de ovenschotel. Verdeel nu de fijngehakte stukjes walnoot en het amandelschaafsel over de schotel. Strooi er tenslotte nog de geraspte kaas over en zet de ovenschotel 45 minuten in het midden van je voorverwarmde oven.

Is de kaas goudbruin en zijn de groenten lekker zacht en gaar? Dan is de bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella klaar om opgediend te worden.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella
Bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella
Bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella
Bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella
Bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella
Bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella
Bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella
Bloemkool en broccoli ovenschotel met walnoten en mozzarella

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens