Bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst

Bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst

Ik denk dat iedereen bobotie wel kent uit de supermarkt. Deze Zuid-Afrikaanse ovenschotel is namelijk één van de bekende ‘wereldgerechten’ uit het pakjesschap. Ik maakte mijn eigen versie van bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst.

Deze lekkere bobotie is heel makkelijk te maken en smaakt echt heerlijk. Ik liet me inspireren door verschillende andere recepten omdat ik echt geen idee had waar te beginnen. De helpende hand kwam uiteindelijk van een Zuid-Afrikaans forum waar ik heel wat lekkere ideetjes tegenkwam. Het resultaat is deze lekkere Zuid-Afrikaanse bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst.

Wij hebben er thuis echt van zitten smullen en ik ga hier zeker nog eens een variatie op verzinnen. Eventueel kan je alles al eerder op de dag voorbereiden waarna je ‘s avonds alleen nog maar de ovenschotel in de oven hoeft te zetten. Misschien wordt het dan wel nog lekkerder zoals dat vaak met ovenschotels het geval is. Wil je deze lekkere bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst zelf eens proberen dan vind je hier het recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gr. rundergehakt
  • 350 gr. sperziebonen
  • 250 gr. doperwten, diepvries
  • 1 appel
  • 1 grote ui
  • 2 handjes rozijnen
  • 3 eieren
  • 150 ml. melk + wat extra
  • 200 gr. rijst
  • scheutje azijn
  • olijfolie

Kruiden

  • 2 blaadjes laurier
  • 2 tl. kerrie
  • 2 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl. suiker
  • peper en zout

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet ook alvast een hapjespan op laag vuur. Breng in een kookpan een laagje water aan de kook. Snijd de boven- en onderkant van de sperziebonen en snijd in stukken. Kook de sperziebonen vijf minuten voor en doe er de laatste minuut de doperwtjes bij. Stort alles in een vergiet, spoel even af met koud water en laat uitlekken voor zo.

Pel intussen de ui en snipper deze goed fijn. Snijd ook alvast de appel in kleine blokjes, als je wil kan je deze eerst schillen maar zelf doe ik dat eigenlijk nooit. Zorg ook dat je alle kruiden alvast klaar hebt staan zodat je deze zo achterelkaar toe kan voegen.

Bak nu de ui in een scheutje olijfolie in de hapjespan en doe er na een minuutje het gehakt bij. Bak het gehakt kort rul met wat peper en zout en voeg dan alle kruiden, de in blokjes gesneden appel, de rozijnen, de suiker en een scheutje azijn toe aan het gehakt. Bak alles zo'n vijf minuten op middelhoog vuur en schep regelmatig om, kruid met wat extra peper en zout.

Breek één van de eieren boven de pan en voeg een klein scheutje melk toe. Bak alles nog vijf minuten en blijf tussendoor roeren zodat alles goed mengt. Haal de blaadjes laurier eruit en voeg de uitgelekte sperziebonen en doperwten toe, roer alles door elkaar. Vet een ovenschaal van zo'n 28 cm in met wat boter of olie en schep het hele mengsel erin. Strijk de inhoud van je ovenschaal een beetje glad en bak alles 15 minuten in het midden van je oven.

Haal de ovenschaal na een kwartier uit de oven en laat even op het aanrecht staan. Meng in een mengkom de twee overgebleven eieren met 150 ml. melk, een klein snufje kurkuma en peper en zout naar smaak. Giet dit mengsel nu voorzichtig over de inhoud van je ovenschaal en zet deze terug in de oven. Bak de bobotie nog 20 minuten in het midden van je oven.

Als de bobotie voor de tweede keer in de oven staat heb je alle tijd om de rijst te bereiden. Zelf  koos ik voor basmatirijst maar je kan ook ieder ander soort rijst nemen. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer deze met de bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst. Geniet die ete zoals ze in Zuid-Afrika zouden zeggen.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst

Bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst

Bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst

Bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst

Bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst

Bobotie met sperziebonen, doperwten en rijst

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens