Boerenkool stamppot uit de oven met spekjes en oude kaas

Boerenkool stamppot uit de oven met spekjes en oude kaas
Hoofdgerecht
25 minuten + 20 minuten oven
4 personen

Laatst maakte ik deze boerenkool stamppot uit de oven met spekjes en oude kaas. Je maakt dit recept net als de traditionele boerenkool stamppot. Na het maken gratineer je deze echter nog even in de oven. Het resultaat is een heerlijke maaltijd die nét wat anders is dan de gewone stamppot boerenkool.

Zelf bereidde ik deze stamppot met spekjes die ik met wat fijn gehakte ui bakte. Eventueel kan je deze stamppot uit de oven ook met een rookworst serveren. Voor de kaas gebruikte ik geraspte extra belegen kaas, dit geeft de boerenkool stamppot net wat meer pit.

Lijkt dit lekkere recept je ook wel wat dan lees je hieronder hoe je het maakt. Je hoeft er eigenlijk niet veel voor te doen, het is dus makkelijk te bereiden. Maak je toch liever iets anders dan vind je hier nog meer stamppot recepten of andere lekkere ovenschotels.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 600 gr. aardappels, kruimig
  • 600 gr. boerenkool, gesneden
  • 2 uien
  • 200 gr. spekreepjes
  • 150 gr. extra belegen kaas, geraspt
  • boter om te bakken + wat extra
  • peper en zout
  • scheutje natuurazijn

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een grote stamppotpan of soeppan op het vuur, breng hierin een flinke laag water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Doe de aardappels in de pan en breng het water aan de kook. Leg de gesneden boerenkool hier bovenop en zet het deksel op de pan, laat zo'n 25 minuten koken. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met wat boter.

Bak de spekjes en ui

Pel beide uien en snijd met een koksmes in stukjes. Zet een flinke hapjespan op het vuur en verhit hier wat boter in. Voeg de ui toe en bak deze glazig, kruid tussendoor met wat peper en zout. Als de ui mooi glazig is voeg je de spekreepjes toe en bak je deze mee tot de spekjes mooi krokant zijn.

Maak de boerenkool stamppot

Giet na 25 minuten de aardappels en boerenkool af. Doe er een klontje roomboter, een scheutje melk en een scheutje natuurazijn bij. Stamp met een aardappelstamper tot een smeuïg geheel. Doe er vervolgens de gebakken ui en spekreepjes met het bakvet bij. Roer alles goed door elkaar en verdeel over de ovenschaal.

Gratineer in de oven

Strooi de geraspte kaas nu over de boerenkool stamppot en schuif deze in de oven. Laat de stamppot zo'n 15 tot 20 minuten staan tot de kaas mooi is gesmolten. Haal de boerenkool stamppot uit de oven en serveer deze direct.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Boerenkool stamppot uit de oven met spekjes en oude kaas
Boerenkool stamppot uit de oven met spekjes en oude kaas
Boerenkool stamppot uit de oven met spekjes en oude kaas
Boerenkool stamppot uit de oven met spekjes en oude kaas
Boerenkool stamppot uit de oven met spekjes en oude kaas
Boerenkool stamppot uit de oven met spekjes en oude kaas

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 575 kcal.
  • Vetten 34 gr.
  • Waarvan verzadigd 13 gr.
  • Koolhydraten 34 gr.
  • Waarvan suikers 4 gr.
  • Vezels 11 gr.
  • Eiwitten 24 gr.
  • Zout 2.4 gr.
  • Natrium 960 mg.


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens