Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven

Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven
Hoofdgerecht
15 minuten + 30 minuten oven
4 personen

Laatst maakte ik een heerlijk maaltje met bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven. Een makkelijk te maken gerecht dat ook nog eens heel erg lekker smaakt. Wij aten het met speklapjes die ik ook in de oven heb gebakken.

Door de worteltjes te roosteren krijgen ze een heerlijk zoete smaak. De geblakerde spitskool past er prima bij, een lekkere combinatie van een beetje bitter en zoet. Ik kruidde alles met rozemarijn, peper en grof zeezout en de aardappeltjes met wat fijngehakte knoflook. Hier vind je het makkelijke recept.

Tip: de geblakerde buitenkant van de spitskool heeft een wat bittere smaak. Erg lekker als je deze tegelijk met het niet-geblakerde deel eet. Als je wil kan je het buitenste blad na bereiding ook verwijderen. Het klinkt misschien wat vreemd om geblakerde groenten te eten maar in tegenstelling tot bij vlees kan dit geen kwaad.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 8 flinke bospenen
  • 1 spitskool
  • 800 gr. aardappelen
  • 4 speklapjes
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • vloeibare honing
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • peper

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet twee bakplaten klaar. Heb je slechts één bakplaat bereid de bospeen en spitskool dan in de oven en bak de aardappels en speklapjes gewoon zo'n 20 minuten in de pan.

Maak de bospeen schoon en leg naast elkaar op de bakplaat. Doe er wat vloeibare honing op en kruid met wat peper en grof zeezout. Verwijder het buitenste blad van de spitskool en snijd in vier parten. Snijd de harde kern eruit en leg de stukken spitskool bij de bospeen op de bakplaat. Sprenkel er ruim olijfolie over en kruid met wat peper en grof zeezout.

Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak goed fijn met een koksmes. Strooi de helft van de fijngehakte rozemarijn over de bospeen en spitskool. Bewaar de andere helft voor later.

Boen de aardappels schoon. Snijd de aardappels met schil en al in niet al te grote partjes en doe in een mengkom. Giet er ruim olijfolie bij en de helft van de resterende rozemarijn. Pel de tenen knoflook, hak fijn en doe bij de aardappels. Strooi er grof zeezout bij en schep alles door elkaar. Doe de aardappeltjes op de tweede bakplaat. Maak de mengkom nog niet schoon!

Doe nu de speklapjes in de mengkom en kruid met flink wat peper. Doe de resterende rozemarijn erbij en sprenkel er wat vloeibare honing over. Schep goed door elkaar en leg op de bakplaat bij de aardappeltjes. Schuif nu beide bakplaten in de oven en laat alles in 30 minuten gaar worden. Keer de speklapjes halverwege om.

Als je de speklapjes en aardappeltjes in de pan bereidt gebruik je een hete hapjespan zonder boter voor de aardappeltjes. De speklapjes bereid je in een koekenpan waarin je een klontje boter hebt gesmolten.

Recepten per mail?

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven
Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven
Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven
Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven
Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens