Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham

Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham
Hoofdgerecht
25 minuten
4 personen

Ik had laatst een megagrote bloemkool in de groentelade liggen en vond dat een mooie aanleiding om er een stamppot van te maken. Je kan een bloemkoolstamppot van alleen bloemkool maken maar ik heb er ook nog eens aardappelen en prei doorheen gedaan.

Het resultaat was een boterzachte stamppot die lekker smeuïg was door de toegevoegde roomboter. De hamreepjes pasten perfect bij deze zachte stamppot maar als je iets meer smaak wilt kan je er ook spekreepjes doorheen doen. Als jet het spekvet er ook nog eens doorheen stampt krijg je weer een totaal andere smaak.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 1 grote bloemkool (of 2 kleine, ca. 800 gr.)
  • 1 prei
  • 200 gr. hamreepjes
  • klontje roomboter (ongezouten)
  • scheutje melk
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een grote pan op het vuur en kook de geschilde en in kleine stukken gesneden aardappelen in 20 minuten gaar. Snijd intussen de bloemkool in roosjes en doe deze de laatste 8 minuten bij de aardappelen.

Snijd de prei in dunne ringetjes en bak deze in een koekenpan met een beetje boter in een paar minuten aan tot ze een beetje glazig zijn. Bestrooi de preiringetjes met een beetje versgemalen peper en zout.

Giet de aardappelen en bloemkoolroosjes af, voeg wat melk en een klontje boter toe en stamp tot een smeuïge stamppot. Hierna roer je er de preiringetjes en hamreepjes doorheen en brengt alles op smaak met nog wat peper en zout.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham
Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham
Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham
Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens