Broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst

Broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

Deze broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst heb je zo gemaakt. Terwijl de rijst kookt roerbak je alle groenten en bak je de zalm. Die laatste breng je op smaak met wat oestersaus en sojasaus. Hierdoor krijgt de zalm een heerlijk wat zoetig smaakje. De oestersaus gebruik je ook om de groenten in de wok op smaak te brengen.

Ik koos er zelf voor om de zalmfilet mét huid te kopen. Hierbij zit aan één kant van de zalm nog de huid. Door de zalm op de huid te bakken wordt deze nog wat malser omdat je de zalm niet rechtstreeks bakt. Eenmaal op je bord kan je de zalm makkelijk van de huid af schuiven. Maar als je dat liever hebt kan je natuurlijk ook een stukje zalmfilet zonder huid kopen.

Het recept voor de broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst vind je hieronder. Het is een makkelijk en lekker recept dat je snel op tafel hebt staan. Een goed idee dus als je doordeweeks wat minder tijd hebt maar toch lekker wil eten. Hier vind je nog meer lekkere wok recepten om eens uit te proberen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. basmatirijst
  • 300 gr. zalmfilet, op de huid
  • 1 grote broccoli
  • 100 gr. shiitakes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • blikje zwarte bonen, ca. 200 gr.
  • sesamzaad
  • oestersaus
  • sojasaus
  • wokolie
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een grote pan op het vuur en breng hierin een flinke laag water aan de kook. Bereid hierin de rijst zoals aangegeven op de verpakking. In een tweede pan breng je een klein laagje water aan de kook. Deze gebruik je zo voor de broccoli. Ook zet je alvast een wokpan op laag vuur zodat deze goed heet kan worden. Haal de zalmfilet vast uit de koelkast en dep droog met een keukenpapiertje.

Kook de broccoli voor

De broccoli dien je kort voor te koken. Snijd de roosjes van de broccoli en maak de grote broccolirozen wat kleiner. De stronk snijd je vervolgens in kleine stukjes. Deze kook je vier minuten voor waarna je de broccoliroosjes toevoegt. Deze kook je nog zo'n twee tot drie minuten mee. Stort alles in een vergiet en laat kort uitlekken.

Bak de zalm

Zet nu een hapjespan of flinke koekenpan op het vuur. Kruid de zalm aan de kant zonder huid met wat peper en zout. Smelt wat boter in de pan en bak de zalm als eerste op de huidzijde. Zet het vuur middelhoog en giet er wat ketjap en naar smaak oestersaus over. Bak de huidzijde zo'n vier minuten waarbij je de pan regelmatig wat beweegt zodat de zalm over de bodem schuift. Draai na vier minuten om en zet het vuur laag. Strooi er wat sesamzaad over. Bak de zalm nog zo'n twee minuten en blijf af en toe bewegen. Zet hierna het vuur uit en laat nog kort staan.

Snijd en roerbak de groenten

Borstel in de tussentijd de shiitakes schoon en snijd deze in plakjes. Verhit een scheutje wokolie in de hete wokpan en roerbak de shiitakes tot ze wat beginnen te slinken. Pel tussendoor de ui en snijd deze in stukjes. Met een uienkam kan je dit makkelijk en veilig doen. Plet de teen knoflook en pel ook deze, vervolgens hak je de knoflook fijn met een koksmes. Doe de ui en knoflook bij de shiitakes en kruid met peper en zout. Schep alles om op hoog vuur.

Als de ui wat glazig wordt voeg je de uitgelekte broccoli toe. Laat ook de zwarte bonen uitlekken en doe deze in de wok. Schep alles om met een scheut oestersaus en wat sojasaus en verwarm nog even. Verdeel de rijst over de borden en schep hier de broccoli, shiitakes, zwarte bonen over. Snijd de zalm in vier stukken en verdeel over de borden.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst
Broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst
Broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst
Broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst
Broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst
Broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst
Broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 567 kcal.
  • Vetten 16 gr.
  • Waarvan verzadigd 3 gr.
  • Koolhydraten 69 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 10 gr.
  • Eiwitten 29 gr.
  • Zout 2.4 gr.
  • Natrium 960 mg.


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens