Broodje hamburger met kaas, bacon en ananas

Broodje hamburger met kaas, bacon en ananas
Hoofdgerecht, Lunchgerecht
25 minuten
4 personen

Broodjes hamburger, ik ben er dol op. In de zomer maak ik ze regelmatig op de barbecue maar ook in een grillpan worden ze heerlijk. Zo maakte ik laatst dit broodje hamburger met kaas, bacon en ananas. Een heerlijk broodje dat je echt zo hebt gemaakt.

De hamburgers maak je natuurlijk zelf van rundergehakt of zelfgemalen gehakt. Lekker kruiden met Italiaanse kruiden, fijngehakte sjalotjes en wat knoflook en dan op de grillpan. Heerlijk met knapperige bacon, gesmolten kaas en een kort gebakken schijf ananas. Hier vind je het lekkere recept.

Tip: koop een paar biefstukjes en hak deze met het hakmes van je keukenmachine goed fijn tot je het kan kneden. Zelf hamburgerbroodjes maken is natuurlijk het lekkerst maar je kan ook kant-en-klare broodjes kopen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 hamburgerbroodjes
  • 600 gr. rundergehakt*
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • paar blaadjes ijsbergsla
  • 2 trostomaten
  • 1/2 komkommer
  • 4 schijven ananas
  • 100 gr. bacon, flinterdun
  • 1 grote ui
  • 4 plakken jonge kaas
  • mayonaise
  • 1 el. Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • olijfolie
  • klontje boter

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Je hamburgers blijven mooier als je ze na het kneden een half uurtje afgedekt op laat stijven in de koelkast. Heb je minder tijd dan kan je dit eventueel overslaan.

Doe het rundergehakt samen met een ei, de Italiaanse kruiden en peper en zout naar smaak in een mengkom. Pel de sjalotjes en teentjes knoflook en snijd deze zo fijn mogelijk. Doe de gesneden sjalotjes en knoflook in de mengkom en kneed alles goed door elkaar. Het vlees moet uiteindelijk goed kneedbaar worden maar mag best een beetje losjes blijven. Laat je het niet opstijven kneed het dan eventueel wat langer.

Verdeel het gehakt in vier porties en kneed hier vier platte schijven van, ongeveer één a twee centimeter dik. Druk een klein kuiltje in het midden van de hamburgers, zo blijven ze gelijk van dikte na het bakken. Leg de hamburgers eventueel op een snijplank, dek af met wat vershoudfolie en zet 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de grill van je oven voor op de hoogste stand en zet vast een grillpan of flinke koekenpan of hapjespan op laag vuur. Verwarm ook vast een tweede koekenpan voor de ui en bacon. Snijd de trostomaten in plakjes en haal het vochtige deel eruit, snijd ook de komkommer in dunne plakjes.

Vet de grillpan licht in met wat olijfolie en bak de hamburgers in tien minuten op middelhoog vuur. Bak je de hamburgers in een koekenpan smelt dan eerst een klontje boter. Keer ze regelmatig om, doe dit voorzichtig met een spatel en zorg dat ze niet uit elkaar vallen. Pel intussen de ui en snijd in dunne ringetjes.

Smelt in de tweede koekenpan een klontje boter en bak hier de plakjes bacon in. Wacht tot ze beginnen te krullen en schuif ze met een spatel over de bodem van je pan. Als de bacon krokant is en uit elkaar begint te vallen leg je deze even op een schoteltje. Doe wat nieuwe boter in de pan en bak de uienringetjes tot ze mooi bruin worden. Leg ook klaar voor zo.

Snijd de hamburgerbroodjes open en leg ze met de gesneden kant naar boven op een rooster. Grill enkele minuten in de oven tot de binnenkant goudbruin is, blijf erbij wat dit gaat snel. Leg de onderste helft op vier borden en smeer in met wat mayonaise. Leg hier wat blaadjes veldsla, plakjes tomaat en plakjes komkommer op.

Leg de gebakken hamburgers op de broodjes en leg hier direct een plak kaas over, zo smelt deze door de warmte van de hamburger. Leg nu de vier schijven ananas op de nog hete grillpan en bak nog twee minuten, kruid met een klein beetje peper. Doe de gebakken ringetjes ui en de gebakken bacon op de hamburgers en leg hier de gebakken schijven ananas op.

Eventueel kan je er nog een klodder ketchup, cocktailsaus of hamburgersaus opdoen. Zelf vond ik ze zo lekker genoeg en heb ik dus geen extra saus gebruikt. Deze broodjes hamburgers zijn erg lekker met friet uit de oven, je kan ook zelf een lekkere coleslaw maken en deze erbij serveren.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Broodje hamburger met kaas, bacon en ananas
Broodje hamburger met kaas, bacon en ananas
Broodje hamburger met kaas, bacon en ananas
Broodje hamburger met kaas, bacon en ananas
Broodje hamburger met kaas, bacon en ananas
Broodje hamburger met kaas, bacon en ananas

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens