Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Het ideale broodje hamburger bestaat voor mij minimaal uit een heerlijk sappige burger, een goede saus, knapperige sla en een plak gesmolten kaas. Dit broodje hamburger met pancetta en cheddar kwam wel heel dicht in de buurt van de perfecte hamburger.

Ik gebruikte rundergehakt dat ik bij de slager heb laten malen van runderriblap. Natuurlijk kan je ook gewoon rundergehakt uit de supermarkt gebruiken. Dat doe ik zelf namelijk ook wel eens en ook dan smaken de zelfgemaakte hamburgers heerlijk.

Voor de saus heb ik mij laten inspireren door Het ultieme hamburgerboek van Julius Jaspers. Een bron van inspiratie voor iedereen die net zo gek is op hamburgers als ik. Met het hamburgerrecept hieronder maak je dit geweldige broodje hamburger met pancetta en cheddar gewoon lekker thuis.

Tip: voor hamburgers maak ik zelf gebruik van een eenvoudige hamburgerpers, zo worden ze mooi egaal en garen ze gelijkmatig. Natuurlijk kan je ze ook uit de losse pols kneden, probeer ze dan direct in de juiste vorm te kneden.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 hamburgerbroodjes, recept
  • wat ijsbergsla
  • 2 trostomaten
  • 1/2 rode ui
  • 4 augurken
  • 4 plakken pancetta
  • 4 plakken cheddar

Voor de hamburgers:

  • 500 gr. rundergehakt
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 ui
  • peper en zout
  • flinke scheut worcestersaus
  • flinke scheut tomatenketchup

Voor de hamburgersaus:

  • 120 gr. mayonaise
  • 1 tl. sriracha
  • 1/2 rode ui
  • 2 tl. tomatenketchup
  • peper en zout

Bereidingswijze

Zet vast een grillpan op laag vuur zodat deze door en door warm wordt, hoe heter hoe beter. Heb je geen grillpan gebruik dan een koekenpan of bak de burgers op de barbecue, eigenlijk het allerlekkerst.

Doe het gehakt in een mengkom en kruid met flink wat peper en zout. Pel een ui, snijd doormidden en hak één helft van de ui zo fijn mogelijk. Pel ook de teen knoflook en hak ook deze zo fijn mogelijk. Doe de worcestersaus, wat tomatenketchup , de fijngehakte ui en de fijngehakte knoflook bij het gehakt.

Kneed tot een geheel en verdeel het gehakt in vier gelijke porties. Maak hier vier mooie platte hamburgers van, eventueel met gebruik van een hamburgerpers. De hamburgers mogen net iets dikker worden dan één centimeter. Leg de hamburgers op een snijplank, dek af met wat folie en bewaar nog even in de koelkast.

Pel de rode ui en snijd de helft van de rode ui in stevige ringen, bewaar de andere helft voor zo. Snijd ook de trostomaten in dikke plakken. Snijd de augurken in de lengte in dunne plakjes. Bewaar alle gesneden ingrediënten voor zo om de broodjes mee te beleggen.

Smeer de hete grillpan dun in met wat olijfolie en bak de hamburgers in zo'n zes tot acht minuten gaar. Keer de hamburgers na twee minuten om en herhaal dit tot ze gaar zijn. Haal de hamburgers van de grillpan en bewaar op een bord voor zo. Laat het vuur onder de grillpan aan.

Terwijl de hamburgers worden gebakken bereid je alvast de hamburgersaus. Schep de mayonaise in een kommetje en voeg de sriracha, tomatenketchup en wat peper en zout toe. Snijd de overgebleven halve rode ui zo fijn mogelijk en doe erbij. Roer alles goed door elkaar en laat staan voor zo.

Snijd de hamburgerbroodjes open. Gril de binnenkant van de broodjes kort op de nog hete grillpan waar je net de hamburgers op hebt gebakken. Smeer de beide binnenkanten in met de net gemaakte hamburgersaus. Leg vier plakjes pancetta kort op de hete grillpan tot ze beginnen te krimpen, haal er direct weer af en doe het vuur uit.

Leg de vier hamburgers nog even terug op de grillpan en leg op iedere burger een plakje cheddar. Beleg de hamburgerbroodjes intussen met wat ijsbergsla, plakjes augurk, ringetjes rode ui, plakken tomaat en de pancetta. Leg er de hamburgers met de smeltende plakken cheddar op en serveer de broodjes hamburger met pancetta en cheddar direct. De bovenkant van de broodjes kan je er alvast op doen of ernaast serveren.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Broodje hamburger met pancetta en cheddar

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens