Chili mac ‘n cheese met zure room

Chili mac ‘n cheese met zure room

Toen ik dit recept voor chili mac ‘n cheese voorbij zag komen wist ik dat ik dit direct wilde maken. Met dit makkelijke recept combineer je namelijk het beste uit twee werelden. Een kruidige chili con carne en een heerlijke mac ‘n cheese. Gezond en verantwoord? Niet echt… maar gelukkig wel heel erg lekker.

Het makkelijke van dit recept is dat je alles in één pan bereidt. Je hebt dus bijna geen afwas en het is ook nog eens zo gemaakt. Even het gehakt aanbakken met wat ui en knoflook. Kruiden toevoegen en dan de rest erbij. Een half uurtje later is deze heerlijke chili mac ‘n cheese klaar.

Ik kan je dit recept echt aanraden. Wij hebben er volop van zitten smullen. En zo nu en dan een lekker onverantwoord maaltje moet echt wel eens kunnen. Hieronder lees je hoe je deze chili mac ‘n cheese binnen no time op tafel zet.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. rundergehakt
  • 200 gr. macaroni
  • 1/2 l. runderbouillon
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gr. bonenmix* (uitgelekt)
  • 400 gr. tomatenblokjes, uit pak
  • 150 gr. cheddar, geraspt
  • 125 gr. zure room
  • chilipoeder
  • djintan (gemalen komijnzaad)
  • peper en zout
  • verse peterselie
  • olijfolie

* Ik koos voor een pot gemengde bonen met o.a. kidneybonen, limabonen en witte bonen.

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Zet een flinke braadpan of hapjespan op laag vuur. Belangrijk is dat er een deksel op deze pan kan. Verwarm de pan goed voor zodat deze lekker heet wordt. Bereid in een apart pannetje de runderbouillon. Pel intussen de uien en de teentjes knoflook. Snijd de uien in kleine stukjes en hak de knoflook goed fijn. Spoel de bonen in een vergiet onder de kraan af en laat uitlekken. Meer voorbereidingen hoef je eigenlijk niet te doen.

Bereid de chili mac 'n cheese

Verhit een scheutje olijfolie in de pan. Doe hier de gesneden ui, gehakte knoflook en het gehakt in. Kruid met peper en zout en voeg naar smaak chilipoeder en djintan toe. Zelf vond ik één theelepel chilipoeder en een halve theelepel djintan een goede verhouding. Bak het gehakt rul en de ui glazig, schep alles goed om.

Voeg nu de ongekookte macaroni, de bonen en de tomatenblokjes toe aan de pan. Schep goed door elkaar en roer er dan de runderbouillon doorheen. Proef even en voeg indien nodig wat extra kruiden toe. Breng het geheel voorzichtig aan de kook en draai het vuur laag. Laat 15 tot 20 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Roer wel regelmatig om zodat het niet aanbakt. Houdt aan het einde goed in de gaten of het niet droog kookt. Als de runderbouillon zo goed als verdampt is draai je het vuur uit.

Serveer de chili mac 'n cheese

Strooi nu de geraspte cheddar over de inhoud van de pan. Zet het deksel er weer op en laat nog een paar minuten staan, van het vuur af. Hak intussen een handje peterselie fijn en schep de zure room eventueel in een bakje. Zet de pan samen met de zure room en peterselie op tafel. Laat iedereen zelf uit de pan opscheppen. Doe er op de borden wat zure room en peterselie bij en je bent klaar. Eet smakelijk

Iets voor jou?

Hapjespan

Deze hapjespan met een diamter van 28 cm is groot genoeg voor deze lekkere mac 'n cheese.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 715 kcal.
  • Vetten: 35 gr.
    - waarvan verzadigd: 18 gr.
  • Koolhydraten: 55 gr.
    - waarvan suiker: 8 gr.
  • Vezels: 8 gr.
  • Eiwitten: 38 gr.
  • Zout: 3 gr. (1200 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Chili mac ‘n cheese met zure room

Chili mac ‘n cheese met zure room

Chili mac ‘n cheese met zure room

Chili mac ‘n cheese met zure room

Chili mac ‘n cheese met zure room

Chili mac ‘n cheese met zure room

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens