Chili sin carne met rijst

Chili sin carne met rijst
Hoofdgerecht
45 minuten
4 personen

Chili con carne kon je al langer terugvinden op Kookidee.nl en ik maakte laatst een versie zonder vlees. Het werd deze heerlijke chili sin carne met rijst. Een makkelijk te maken en lekker pittig maaltje waarbij je het vlees echt niet mist. Zeker het proberen waard dus!

Door het ontbreken van het gehakt heb ik een iets andere kruidenmix gebruikt dan normaal. De pit in deze chili sin carne komt door het gebruik van cayennepeper en chiliflakes. Houd je niet van pittig dan kan je hier heel weinig van gebruiken of het gewoon helemaal weglaten. De andere kruiden die ik heb gebruikt én het cacaopoeder zorgen namelijk ook al voor genoeg smaak.

Het uitzoeken van de kruiden was trouwens nog wel een dingetje. Hoewel ik laatst een artikel schreef over het handig opbergen van kruiden heb ik daar zelf nog steeds niets mee gedaan. Mijn keukenlade is nog steeds een rommeltje en tijdens het zoeken van de kruiden moest ik de helft uit mijn la halen. Ergens achter de wok vind ik uiteindelijk het laatste ontbrekende potje. Daar moet ik dus echt eens mee aan de slag gaan. Zorg dus dat je jouw kruiden vast hebt gepakt voor je begint met het recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 250 gr. rijst
  • 390 gr. tomatenblokjes (uit pak, bv. Heinz)
  • 370 gr. Mexicaanse bonenmix
  • 370 gr. bruine bonen
  • 150 gr. mais
  • 70 gr. tomatenpuree
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout
  • platte peterselie*

Voor de kruiden:

  • 1/2 tl. djintan (gemalen komijnzaad)
  • 1/2 tl. ketoembar (gemalen koriander)
  • 1/2 tl. gedroogde oregano
  • 1/2 tl. kaneel
  • 1/2 tl. paprikapoeder
  • 1/2 tl. knoflookpoeder
  • 1 tl. cacaopoeder
  • snufje cayennepeper
  • snufje chilivlokken

* Eigenlijk wordt bij de meeste chili sin carne recepten verse koriander gebruikt. Nu was ik dat toevallig vergeten te kopen én ben ik de enige thuis die dat lekker vind. Ik koos er dus voor verse peterselie te gebruiken die ik wél in huis had en dat smaakte echt prima.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zorg dat je alle kruiden al bij elkaar hebt staan of doe ze allemaal vast in een bakje. Dan kan je alles zo in één keer in de pan doen en dat werkt net wat makkelijker. Zet vast een flinke pan met ruim water op het vuur om zo de rijst in te bereiden. Verwarm ook vast een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Doe de Mexicaanse bonenmix, de bruine bonen en de mais in een vergiet en laat goed uitlekken.

Pel de ui en snijd vervolgens in kleine stukjes. Pel de teentjes knoflook en hak ook deze goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de ui en knoflook hier een paar minuten in aan. Snijd intussen de bovenkanten van de paprika's en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Snijd de paprika's vervolgens in reepjes en daarna in kleine stukjes. Voeg de gesneden paprika toe aan de hapjespan en kruid met wat peper en zout, bak een paar minuten mee.

Voeg nu de tomatenpuree toe en bak mee tot deze wat zoetig begint te ruiken. Doe er daarna de tomatenblokjes bij en voeg direct alle kruiden en de cacao toe. Roer alles goed door elkaar en doe er dan de uitgelekte bonen en mais bij, verwarm tot het begint te pruttelen. Draai het vuur wat lager tot het net een beetje blijft pruttelen en laat 30 minuten staan met het deksel op de pan. Roer regelmatig om zodat het niet aanbakt.

Zodra de chili sin carne opstaat bereid je de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet de rijst daarna af en laat kort droogstomen, houd warm voor zo en roer af en toe om. Snijd intussen een handje platte peterselie fijn en bewaar voor zo. Als de chili sin carne klaar is schep je de rijst op de borden of in een flinke kom en doe je daar de chili sin carne bij. Strooi er flink wat peterselie over en serveer eventueel met tortilla chips.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Chili sin carne met rijst
Chili sin carne met rijst
Chili sin carne met rijst
Chili sin carne met rijst
Chili sin carne met rijst
Chili sin carne met rijst

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens