Courgette ijsbergsla stamppot met kaas en beenham

Courgette ijsbergsla stamppot met kaas en beenham
Hoofdgerecht
45 minuten
4 personen

Omdat ik laatst een krop ijsbergsla overhad besloot ik om deze te verwerken in een lekkere stamppot. Het werd deze heerlijke courgette en ijsbergsla stamppot met kaas en beenham. Erg makkelijk om te maken en ook nog eens heel erg lekker van smaak.

Met de stamppot zelf ben je niet veel tijd kwijt, alleen de beenham moet een poosje in de oven. Reken per 100 gram beenham op zo’n acht minuten, omdat ik een stuk van 500 gram gebruikte was ik al snel 40 minuten verder. Gelukkig was dat het wachten meer dan waard want deze stamppot van courgette en ijsbergsla met kaas en beenham was echt héél erg lekker. Wil je eventueel een wat sneller alternatief dan kan je in plaats van beenham ook 250 gram gerookte hamreepjes door de stamppot roeren.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • krop ijsbergsla
  • 1 courgette
  • 2 uien
  • 100 gr. jonge kaas
  • 1 beenham, ca. 500 gr.
  • 50 gr. roomboter + wat extra
  • olijfolie
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden. Zet een hapjespan op het vuur en laat deze goed warm worden. Smelt 50 gram roomboter in de hapjespan en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Bak de beenham aan alle kanten dicht en leg deze vervolgens in een ovenschaal. Giet het bakvet uit de hapjespan eroverheen en schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Zet de wekker op 40 minuten en zet de temperatuur meteen terug op 175 graden. Haal de ovenschaal af en toe uit de oven en schep het bakvet over de beenham heen, zo wordt die niet te droog. Maak de hapjespan niet schoon maar laat staan voor zo.

Schil intussen de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een flinke stamppotpan een laag water aan de kook en kook de aardappels in 20 minuten gaar. Giet af en laat kort droogstomen. Pel tijdens het koken van de aardappels de uien en snijd deze fijn. Snijd ook alvast de courgette in blokjes. Smelt nog een klontje boter in de hapjespan en bak de gesneden ui goudbruin. Voeg de blokjes courgette toe en kruid met wat peper en zout. Bak de courgetteblokjes in zo'n tien minuten mooi bruin en draai het vuur uit. Zet een deksel op de hapjespan en laat nog tien minuten staan zodat de courgette wat zachter wordt.

Schep de gebakken courgette en ui bij de gekookte aardappels en doe er nog een klontje roomboter bij. Stamp tot een mooie stamppot en kruid naar smaak met wat extra peper en zout. Snijd de krop ijsbergsla in reepjes en stamp ook deze door de stamppot. Snijd de kaas in blokjes en roer ook deze door de stamppot. Laat op laag vuur door en door warm worden zodat de kaas goed smelt. Haal de beenham uit de oven en laat een paar minuten op een snijplank liggen. Snijd de beenham vervolgens in plakken.

Serveer de courgette en ijsbergsla stamppot op de borden en verdeel hier de plakken beenham over. Schep er wat van het bakvet overheen en je courgette ijsbergsla stamppot met kaas en beenham is klaar.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Courgette ijsbergsla stamppot met kaas en beenham
Courgette ijsbergsla stamppot met kaas en beenham
Courgette ijsbergsla stamppot met kaas en beenham
Courgette ijsbergsla stamppot met kaas en beenham
Courgette ijsbergsla stamppot met kaas en beenham
Courgette ijsbergsla stamppot met kaas en beenham
Courgette ijsbergsla stamppot met kaas en beenham
Courgette ijsbergsla stamppot met kaas en beenham

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens