Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip

Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip

De Groentebijbel is een van mijn favoriete kookboeken, binnenkort zal ik er eens een uitgebreide review van schrijven. In het boek vind je een groot aantal smaakcombinaties die goed bij elkaar passen, en volgens het boek was dat zo met courgette en salie. In deze courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip probeerde ik dat eens uit.

En het klopt inderdaad, de smaken passen erg goed bij elkaar en het resultaat is een lekker frisse ‘stamppot’ die niet machtig is. De salie heb ik ook terug laten komen bij de in pancetta gegrilde kip. Bij elkaar heb je zo een makkelijke maaltijd die echt heerlijk smaakt. Hier vind je mijn recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • ca. 300 gr. kippendijfilet (4 stukjes)
  • 8 plakjes pancetta
  • 2 courgettes
  • 125 gr. crème fraiche
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 12 blaadjes salie
  • peper en zout
  • olijfolie
  • klontje boter
  • scheutje melk

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar. Zet een ruime pan op het vuur om de aardappels in te koken en verwarm vast een hapjespan.

De kip moet het langst worden bereid dus daar begin je mee. Leg telkens twee plakjes pancetta op een snijplank en leg hier een stukje kip op. Snijd de helft van de salie fijn en verdeel over de stukjes kip, strooi er wat peper en zout over en rol de pancetta om de kip. Leg de vier in pancetta gewikkelde stukken kip in de ovenschaal en doe 25 minuten in de oven.

Schil de aardappelen in gelijke stukken en kook deze 20 minuten gaar, laat uitlekken en droogstomen. Snij intussen de courgette in kleine blokjes, doe in een vergiet en bestrooi met flink wat zout. Laat de courgette 10 minuten 'zweten' en schud daarna even om, dep eventueel een beetje droog met wat keukenpapier.

Pel en snipper de ui en de teentjes knoflook en verwarm een scheutje olijfolie in de hapjespan. Fruit de knoflook en ui kort aan en voeg er daarna de courgette aan toe. Bak een paar minuten aan en snij de andere helft van de salie goed fijn, meng met het courgettemengsel en breng verder op smaak met peper en zout. Bak alles nog een paar minuten mee.

Doe nu het courgettemengsel in een blender en schep hier de crème fraiche bij. Maal goed fijn tot je een mooie smeuïge puree hebt. Maak ook een puree van de aardappels met een pureeknijper en smelt hier een klontje boter in. Voeg ook een klein scheutje melk toe en roer er voorzichtig de gepureerde courgette door.

Heb je geen blender dan kan je de courgette ook pureren met een staafmixer. De aardappelpuree kan je ook maken met een aardappelstamper, al wordt deze dan iets minder smeuïg. Serveer de courgettepuree met de gegrilde kip en je maaltje is klaar.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip

Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip

Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip

Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip

Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens