De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker

De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker
Hoofdgerecht
20 minuten + 60 minuten rijzen
4 porties

Regelmatig staan er bij ons poffertjes op het menu, vooral op verzoek van zoonlief maar eerlijk gezegd vind ik ze zelf ook altijd superlekker. Vroeger gebruikten we daar altijd de bekende mix van Koopmans voor. Sinds ik ze in een kookboek van Sergio Herman voorbij zag komen maken we ze tegenwoordig helemaal zelf.

Het is heel erg makkelijk om te doen en ik vind ze zelf stukken lekkerder dan de poffertjes uit het pak. Het enige ‘exotische’ ingrediënt dat je nodig hebt is boekweitmeel, maar bij een wat grotere supermarkt of een biologische winkel kan je deze zeker vinden. Met dit recept maak je de allerlekkerste Oudhollandse poffertjes die je ooit hebt gegeten, heerlijk met wat roomboter en poedersuiker.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 porties)

  • 125 gr. bloem
  • 125 gr. boekweitmeel
  • 400 ml. volle melk, niet al te koud
  • 1 ei
  • 5 gr. gedroogde gist
  • 1 el. suiker
  • 50 gr. roomboter + extra roomboter om te bakken
  • snufje zout
  • poedersuiker

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Het poffertjesbeslag moet je iets eerder van tevoren bereiden omdat het nog een tijdje moet rijzen, de meeste recepten houden 45 minuten aan maar ik laat het een uur staan. Haal de melk van tevoren even uit de koelkast zodat deze niet meer ijskoud is.

Zeef de bloem en het boekweitmeel boven een mengkom en roer met een garde goed door elkaar. Smelt de roomboter op een laag vuurtje in een steelpannetje tot deze helemaal vloeibaar is. Maak een kuiltje in de bloemmengsel en giet hier de gesmolten boter in.

Verdeel de gist gelijkmatig over het mengsel en breek daarna het ei boven de mengkom. Giet er nu ongeveer de helft van de melk bij en mix alles goed door elkaar met een handmixer. Giet tijdens het mixen het restant van de melk bij het beslag en mix net zolang tot je een mooi vloeibaar beslag hebt.

De ideale dikte is bereikt als je beslag helemaal vloeibaar is maar nog net een beetje dikkig. Dit kan je controleren door je handmixer uit het beslag te halen en te kijken of er dunne vloeibare draden aan blijven hangen. Het beslag moet door een fijne opening kunnen lopen.

Doe nu de suiker en het zout bij het beslag en meng alles nog even goed door elkaar. Maak een theedoek nat, wring deze goed uit en leg deze over de mengkom. Laat het beslag een uur rijzen buiten de koelkast.

Verhit na een uur de poffertjespan zodat deze goed warm wordt en giet het poffertjesbeslag eventueel in een spuitflesje. Doe een stukje roomboter op een vork en smeer hier de openingen in je poffertjespan mee in. Spuit in elke opening het beslag tot net iets onder de rand en draai de poffertjes om zodra de bovenkant begint te stollen.

Serveer de poffertjes met daarop een klontje roomboter op kamertemperatuur en bestrooi met poedersuiker. Poffertjes die je eventueel overhoudt kan je de volgende dag een paar minuten verwarmen in een droge koekenpan.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker
De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker
De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker
De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker
De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker
De allerlekkerste Oudhollandse poffertjes met roomboter en poedersuiker

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens