Een heerlijk stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes

Een heerlijk stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes
Hoofdgerecht
15 minuten + 5 uur stoven + 25 minuten oven
4 personen

Stoofpannetjes vind ik altijd superlekker, hoe langer je het vlees laat sudderen hoe lekkerder het wordt. Dit stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes kan je dus het best in het weekend maken. Aan het begin van de middag zet je het vlees op het vuur en ‘s avonds is het klaar.

Zelf vind ik de pastinaakfrietjes erg lekker smaken bij dit gerecht. Maar je kan er natuurlijk ook gewone ovenfrites of aardappeltjes bij serveren. De bospeen voeg je op het laatst nog even aan het stoofvlees toe en je heerlijke maaltijd is compleet. Hieronder vind je het recept, het is erg makkelijk om te maken… je moet er alleen even de tijd voor nemen.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gr. runderlappen
  • 1 l. runderbouillon (en wat extra)
  • 250 ml. rode wijn
  • 2 rode uien
  • 2 gewone uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el. tomatenpuree
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 2 el. bruine basterdsuiker
  • peper en zout
  • bloem
  • boter om aan te bakken
  • bospeen, grote bos (ca. 1 kg.)

Pastinaakfrietjes

  • ca. 800 gr. pastinaken
  • olijfolie of zonnebloemolie
  • grof zeezout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een braadpan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Leg ook vast een vlamverdeler klaar om zo onder de pan te doen, zo kan je het vlees zonder problemen uren laten sudderen. Maak vast een liter runderbouillon en houd deze warm voor zo.

Snijd de runderlappen in kleinere stukken en wentel deze in een mengkom even door wat bloem. Verhit een klont boter in de braadpan en bak de stukjes rundvlees kort aan totdat deze aan alle kanten zijn dichtgeschroeid. Kruid met wat peper en zout en roer nogmaals goed door elkaar.

Snijd alle uien in grove stukken en snijd de teentjes knoflook goed fijn, bak even mee met het vlees. Doe de tomatenpuree erbij en roer alles goed door elkaar, bak nog een paar minuten mee zodat de puree wat zoeter wordt.

Doe nu een liter runderbouillon in de pan en voeg de rode wijn toe, leg de takjes rozemarijn en tijm erop en wacht tot de vloeistof begint te borrelen. Zet de pan nu op de vlamverdeler en laat met het deksel erop zo'n 5 uur langzaam gaar stoven.

Controleer af en toe of er nog voldoende vloeistof aanwezig is, in principe zou er genoeg in de pan moeten zitten. Indien nodig kan je dit aanvullen met een beetje runderbouillon, rode wijn of wat water.

Voeg één uur voor het einde (dus na vier uur stoven) de basterdsuiker toe en roer nog even door elkaar, laat alles rustig verder stoven. Een half vuur voor het einde haal je het deksel van de pan en zet je het vuur eventueel wat hoger, zo kan de vloeistof goed indikken. Het is niet nodig om bloem, ontbijtkoek of een andere verdikker toe te voegen. Nu kan je ook de pastinaakfrietjes vast maken.

Verwarm je oven voor op 200 graden en schil de pastinaken met een dunschiller. Snijd ze eventueel doormidden en maak er plakken van ca. een halve centimeter van, snijd deze plakken vervolgens in frites. Doe de pastinaakfrites in een mengkom en hussel ze door elkaar met olijfolie of zonnebloemolie.

Verdeel de frites over een met bakpapier beklede bakplaat en strooi er grof zeezout over. Doe de frites zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven en haal ze er na 15 minuten uit, draai de frites om en bak ze vervolgens nog 10 tot 15 minuten. Let er aan het eind even op dat ze niet te hard gaan.

Snijd intussen de bospeen in plakjes en doe deze nog zo'n 10 tot 15 minuten bij het stoofvlees. Roer af en toe om en laat gewoon even meestoven, haal aan het eind de lege takjes van de rozemarij en tijm eruit. Serveer het stoofvlees met de bospeen en pastinaakfrietjes, eventueel met een schepje mayonaise.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Een heerlijk stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes
Een heerlijk stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes
Een heerlijk stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes
Een heerlijk stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes
Een heerlijk stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes
Een heerlijk stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes
Een heerlijk stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes
Een heerlijk stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens