Een snelle frittata met mascarpone en parmaham

Een snelle frittata met mascarpone en parmaham
Hoofdgerecht
10 minuten + 25 minuten oven
4 personen

Ik ben dol op gerechten met ei. Een lekkere boterham met roerei, een gebakken eitje of een heerlijke omelet… mij maak je er blij mee. Niet gek dus dat ik ook nog eens dol ben op frittatas, eiergerechten die oorspronkelijk werden gebruikt om restjes op te maken. Een echt ‘armeluisrecept’ dus, al zullen ze vroeger vast geen mascarpone en parmaham als restjes over hebben gehad.

Deze frittata met mascarpone en parmaham is ontstaan omdat ik dat toevallig allemaal in mijn koelkast had liggen. De rest van de ingrediënten lag in mijn groentela, een echte frittata dus. Mocht je deze ingrediënten nou ‘toevallig’ niet in huis hebben dan kan je ze gerust op je boodschappenlijstje zetten. De frittata was namelijk erg lekker en snel te maken, hier vind je mijn recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 5 eieren
  • 100 gr. mascarpone
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 1 courgette
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 75 gr. parmaham
  • 75 gr. geraspte (oude) kaas
  • peper en zout
  • olijfolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden, zet een met boter ingevette springvorm klaar en verwarm vast een hapjespan op laag vuur.

Maak de courgette even schoon onder de kraan en boen goed droog, verwijder de kop en de kont en snijd de rest in kleine blokjes. Snijd de champignons in dunne schijfjes en snijd de paprika. Bewaar een paar ronde plakjes van de paprika en snijd het restant in kleine blokjes.

Pel de ui en knoflook en snijd beiden goed fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in je hapjespan en fruit hier de ui en knoflook kort in aan. Voeg vervolgens de champignons, de courgette en de fijn gesneden paprika toe. Bewaar de grotere stukjes paprika voor zo. Kruid flink met peper en zout en bak alles een paar minuten op middelhoog vuur aan.

Breek intussen de eieren boven een mengkom en schep hier de mascarpone bij. Meng alles goed met een garde en kruid met wat peper, voeg de geraspte kaas toe en roer alles nogmaals goed door elkaar tot je een schuimig mengsel over hebt.

Schep met een schuimspaan de gebakken groenten uit de pan en zorg dat je zo weinig mogelijk vocht meeschept. Doe alles in de springvorm en snipper hier de plakken parmaham boven. Giet het eiermengsel over de springvorm en laat het even goed wegzakken in de springvorm. Leg er de grotere stukjes paprika bovenop en zet circa 25 minuten in de voorverwarmde oven.

De frittata is klaar als de bovenkant mooi bruin is geworden. Haal de springvorm uit de oven en laat een paar minuten afkoelen zodat deze nog een klein beetje stolt. Dien op met eventueel een lekkere salade of een paar dikke boterhammen met wat boter.

Tip: wikkel wat aluminiumfolie aan de onderkant van je springvorm. Zo vang je eventueel wat van het eiermengsel op als je springvorm niet helemaal sluit.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Een snelle frittata met mascarpone en parmaham
Een snelle frittata met mascarpone en parmaham
Een snelle frittata met mascarpone en parmaham
Een snelle frittata met mascarpone en parmaham
Een snelle frittata met mascarpone en parmaham
Een snelle frittata met mascarpone en parmaham
Een snelle frittata met mascarpone en parmaham
Een snelle frittata met mascarpone en parmaham

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens