Entrecote, ambachtelijke friet en een knapperige salade

Entrecote, ambachtelijke friet en een knapperige salade

Als ik in een eenvoudig restaurantje zit of in een leuk eetcafé kijk ik vaak of er een entrecote op het menu staat. Ja, soms hou ik gewoon van een lekkere en eenvoudige hap als een goede saté of een perfect bereid stuk vlees. Deze entrecote, ambachtelijke friet en een knapperige salade maak je echter gewoon thuis en smaakt helemaal geweldig.

Natuurlijk is entrecote niet een stuk vlees dat je dagelijks op tafel zet, maar zo af en toe mag je jezelf wel eens verwennen. Je kan het natuurlijk ook met een lekker biefstukje of ander stuk vlees maken. De salade is in een wat grotere portie ook heerlijk als maaltijdsalade en de ambachtelijke friet smaakt ook overal bij. Kortom, drie recepten ineen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 4 entrecotes (of ander vlees)
  • boter om in te bakken
  • 800 gr. kruimige aardappelen, in schil
  • zonnebloemolie
  • grof zeezout
  • rozemarijn
  • 2 kropjes baby romaine
  • 1/2 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 2 sjalotjes
  • 250 gr. cherrytomaten
  • 100 gr. cashewnoten
  • olijfolie
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

De ambachtelijke friet moet een half uurtje in de oven, terwijl de friet in de oven staat heb je alle tijd voor de salade en het vlees. Verwarm je oven vast voor op 200 graden. Haal ook de entrecotes vast uit de koelkast, zo komen deze mooi op kamertemperatuur.

Als je biologische aardappelen gebruikt hoef je deze niet te schillen, boen ze gewoon even schoon. Snij de aardappelen daarna in dikke plakken en snij hier vervolgens friet van van ongeveer één centimeter dik. Spoel ze in een vergiet onder stromend water goed af en dep ze daarna droog met een theedoek.

Meng de friet in een mengkom met een scheutje zonnebloemolie en strooi er daarna een paar snufjes bloem bij. Schud alles goed door elkaar en strooi er wat grof zeezout over. Ris de blaadjes van een paar takjes rozemarijn en hak goed fijn. Strooi de friet over een met bakpapier beklede bakplaat en strooi er de rozemarijn en nog wat zeezout over. Zet een half uur in de oven, keer de friet halverwege.

Snijd de baby romaine in grove stukken, halveer de cherrytomaatjes, snijd de komkommer in reepjes, verwijder zaadlijsten en zaadjes van de paprika en snijd ook in reepjes, pel en snipper de sjalotjes, hak de cashewnoten grof. Meng alle ingrediënten in een slakom en breng op smaak met wat olijfolie, versgemalen peper en zout. Laat staan voor zo.

Verwarm vast een koekenpan of hapjespan op laag vuur zodat deze door en door warm wordt. Kruid de entrecote met wat versgemalen peper en smelt een klont boter in de pan. Bak de entrecote circa twee minuten per kant en hou het vlees continu in beweging. Laat het vlees daarna nog een paar minuten 'rusten' in aluminiumfolie en breng daarna op smaak met wat extra peper en zout naar smaak.

Serveer de entrecote op de borden, schep er wat van de salade naast en maak een mooi stapeltje van de dikke frieten. Eet smakelijk!

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Entrecote, ambachtelijke friet en een knapperige salade'
Afbeelding bij 'Entrecote, ambachtelijke friet en een knapperige salade'
Afbeelding bij 'Entrecote, ambachtelijke friet en een knapperige salade'
Afbeelding bij 'Entrecote, ambachtelijke friet en een knapperige salade'
Afbeelding bij 'Entrecote, ambachtelijke friet en een knapperige salade'