Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook

Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook
Bijgerecht, Hoofdgerecht
10 minuten + 30 minuten wachten + 15 minuten oven
4 personen

Iedereen die regelmatig in Duitsland komt kent Flammkuchen wel, een soort dunne pizza. Zelf maakte ik laatst deze Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook. Het smaakt superlekker en is ook nog eens erg makkelijk om te maken.

De basis voor Flammkuchen is een makkelijk soort deeg dat niet hoeft te rijzen. Je hebt het dan ook zo gemaakt waarna je de Flammkuchen kan beleggen. Dit doe je met crème fraiche en andere ingrediënten. Mijn recept voor Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. bloem
  • 150 ml. water, handwarm
  • 60 ml. olijfolie
  • 1/2 tl. zout

Voor de topping:

  • 200 gr. groene aspergetips
  • 200 gr. gerookte zalmfilet
  • 2 rode uien
  • 125 gr. crème fraiche
  • 150 gr. belegen kaas, geraspt
  • verse bieslook
  • peper

Tip: halveer de ingrediënten van de topping en maak twee verschillende soorten Flammkuchen. Kijk hier voor mijn andere Flammkuchen recepten.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Bereid het deeg voor je Flammkuchen iets vantevoren, zo kan je het op laten stijven in de koelkast en is het makkelijker te verwerken. Het deeg is zowel met de hand als met een keukenmachine met kneedmes te maken.

Als je het met de hand bereid zeef je de bloem boven een mengkom. Voeg ongeveer 120 ml. van het water, de olijfolie en het zout toe en kneed tot je een kruimelig deeg krijgt. Voeg hierna het resterende water toe en blijf het deeg kneden tot je een soepele bal overhoudt die niet aan je handen blijft plakken.

Gebruik je een keukenmachine dan doe je de bloem samen met het zout in de kom. Terwijl de machine draait voeg je langzaam de olijfolie en het water toe. Na een tijdje zal het deeg gaan klonteren en uiteindelijk krijg je een bal deeg. Zodra deze bal makkelijk los komt van de rand van de kom is je deeg klaar.

Verpak de bal deeg losjes in wat vershoudfolie en laat ongeveer een half uur in de koelkast liggen. Verwarm intussen je oven voor op 220 graden en leg twee bakplaten klaar.

De Flammkuchen bereiden

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in twee gelijke porties. Leg een vel bakpapier op je werkblad en maak dit met een paar druppels water vochtig aan de onderkant, zo blijft het steviger liggen. Strooi er wat bloem over en leg hier één portie van het deeg op, strooi ook wat bloem op het deeg.

Rol het deeg met een deegroller uit tot een flinke lap van een paar millimeter dik. De lap moet net iets kleiner worden dan de grootte van je bakplaat. Leg het bakpapier met de bodem van je Flammkuchen op de bakplaat en herhaal voor het andere stuk deeg.

Smeer beide bodems nu dun in met de crème fraiche, zorg dat de bodem niet te dik belegd wordt. Pel de rode uien en halveer deze, snijd vervolgens in dunne halve ringen. Doe in een mengkom met wat peper en schep even door elkaar. Verdeel de uienringen over de bodems.

Verdeel nu de groene aspergetips over de beide bodems en strooi hier de geraspte kaas over. Schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak beide Flammkuchen in 15 minuten gaar. Als de kaas gesmolten is en de bodem mooi krokant is je Flammkuchen bijna klaar.

Haal de Flammkuchen uit de oven en zet op een rooster. Snijd of scheur de gerookte zalmfilet in stukjes en verdeel deze over beide Flammkuchen. Hak tenslotte een paar sprieten bieslook fijn en strooi over de zalm. Snijd de Flammkuchen in stukjes en serveer deze direct, bijvoorbeeld met een lekkere salade.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook
Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook
Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook
Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook
Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook
Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens