Flammkuchen met rode ui, courgette, gerookte zalm, dille en bieslook

Flammkuchen met rode ui, courgette, gerookte zalm, dille en bieslook
Hoofdgerecht
15 minuten + 30 minuten wachten + 15 minuten oven
4 personen

Deze Flammkuchen met rode ui, courgette, gerookte zalm, dille en bieslook is heerlijk. Bovendien is deze tarte flambée – zoals Flammkuchen ook wel wordt genoemd – erg makkelijk te maken. Meestal bereid ik een Flammkuchen met zelfgemaakt deeg. Maar je kan natuurlijk ook voor een rol kant en klaar deeg kiezen. Neem dan wel echt deeg voor Flammkuchen, bijvoorbeeld van Tante Fanny. Anders lijkt het meer op een plaattaart.

Een Flammkuchen is erg lekker als avondeten, bijvoorbeeld met een salade of een kom soep. Maar ook als borrelhapje is het erg leuk om te maken. Op Kookidee vind je verschillende varianten. Nu koos ik voor deze variant met rode ui, courgette, gerookte zalm, dille en bieslook. Het lekkere recept vind je hieronder. En wil je liever een andere variant dan vind je hier veel meer Flammkuchen recepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. bloem
  • 150 ml water, handwarm
  • 60 ml. olijfolie
  • 1/2 tl. zout

Voor de topping:

  • 125 gr. crème fraîche
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 100 gr. belegen kaas, geraspt
  • 150 gr. gerookte zalm
  • 3 lenteuitjes
  • dille
  • bieslook
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet een bakplaat klaar die je hebt bekleed met bakpapier. Gebruik je kant en klaar deeg? Rol deze dan uit en leg op de bakplaat. Vaak is kant en klaar deeg al voorzien van bakpapier. Eventueel kan je dit lostrekken en het deeg wat verder uitrekken tot de grootte van je bakplaat. Maak je zelf Flammkuchen deeg dan lees je hieronder hoe.

Flammkuchen deeg met de hand

Zeef de bloem boven een mengkom en roer het zout erdoor. Doe er vervolgens 120 ml. handwarm water bij en de olijfolie. Kneed tot een kruimelig deeg en voeg dan de rest van het water toe. Blijf kneden tot je een soepel deeg hebt dat niet blijft plakken. Pak het deeg in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast. Verdeel in twee porties. Strooi wat bloem op het werkblad. Druk het deeg plat en bestrooi met wat bloem, rol uit tot twee platte bodems.

Flammkuchen deeg met de keukenmachine

Gebruik een keukenmachine met de kneedhaak. Doe de bloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine. Laat de keukenmachine draaien en voeg voorzichtig de olijfolie toe. Hierna voeg je beetje bij beetje het water toe. Laat het deeg kneden tot het een soepele bal wordt die niet meer aan de kom plakt. Pak het deeg in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast. Verdeel in twee porties en bestrooi je werkblad met wat bloem.  Druk het deeg plat en bestrooi met bloem, rol uit tot twee platte bodems.

Bak de Flammkuchen per stuk

Smeer de crème fraîche uit over de bodems van de Flammkuchen. Gebruik hiervoor de achterkant van een lepel. Pel de rode ui en snijd in flinterdunne ringen, verdeel over de bodems. Kruid met dille en strooi er de geraspte kaas over. Hierna snijd je de courgette in flinterdunne plakjes. Dit gaat het makkelijkst met een mandoline. Maar je kan ook een keukenrasp gebruiken of zelfs een kaasschaaf.

Verdeel de plakjes courgette over beide Flammkuchen. Kruid hierna met peper en zout. Schuif de Flammkuchen de voorverwarmde oven. Heb je twee bakplaten dan kan dit tegelijkertijd, anders bak je ze na elkaar. Bak ze zo'n 10 tot 15 minuten tot de bodem bruin en krokant is en de kaas gesmolten. Haal de Flammkuchen uit de oven en verdeel de gerookte zalm erover. Snijd de lenteuitjes in ringetjes en strooi over de Flammkuchen. Doe er tot slot wat bieslook over en serveer de Flammkuchen in stukken.

Recepten per mail?

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Flammkuchen met rode ui, courgette, gerookte zalm, dille en bieslook
Flammkuchen met rode ui, courgette, gerookte zalm, dille en bieslook
Flammkuchen met rode ui, courgette, gerookte zalm, dille en bieslook
Flammkuchen met rode ui, courgette, gerookte zalm, dille en bieslook
Flammkuchen met rode ui, courgette, gerookte zalm, dille en bieslook
Flammkuchen met rode ui, courgette, gerookte zalm, dille en bieslook

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 629 kcal.
  • Vetten 32 gr.
  • Waarvan verzadigd 12 gr.
  • Koolhydraten 61 gr.
  • Waarvan suikers 16 gr.
  • Vezels 4 gr.
  • Eiwitten 25 gr.
  • Zout 2.0 gr.
  • Natrium 800 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens