Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère

Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère

Als Duitsland een van je favoriete vakantielanden is dan is het niet gek dat ik dol ben op Flammkuchen. Deze makkelijke en lekkere ‘Duitse pizza’ is zo gemaakt en smaakt super. Bijvoorbeeld deze Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère.

Omdat je het deeg voor Flammkuchen maakt zonder gist is het zo klaar, helemaal als je een keukenmachine gebruikt. Eventueel laat je het kort opstijven in de koelkast waarna je het belegt met je favoriete ingrediënten. Daarna hoeft het maar even in de oven en je Flammkuchen is klaar.

In Duitsland eet je Flammkuchen vaak als een soort finger food. Je krijgt het in stukjes gesneden aan tafel, het liefst nog eens verschillende soorten door elkaar. Het recept voor deze Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère vind je hieronder. Combineer het eventueel met een van mijn andere Flammkuchen recepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. bloem
  • 150 ml. water, handwarm
  • 60 ml. olijfolie
  • 1/2 tl. zout
  • 125 gr. crème fraiche
  • 250 gr. champignons
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • Provençaalse kruiden
  • 150 gr. Gruyère, geraspt
  • peper en zout

Bereidingswijze

Het deeg voor deze Flammkuchen kan je met de hand of met de keukenmachine bereiden. In het laatste geval is je deeg echt in een paar minuten klaar. Als je het een half uurtje van tevoren maakt kan je het nog laten opstijven in de koelkast, dan is het wat makkelijker te verwerken. Omdat je het zonder gist maakt hoef je het niet te laten rijzen.

Met de keukenmachine maak je het deeg door de bloem met het zout in de mengkom van je machine te doen. Zet je keukenmachine aan met het kneedmes en voeg tijdens het draaien beetje bij beetje het water toe. Doe er daarna de olijfolie bij en laat de machine draaien tot je een bal deeg hebt die makkelijk van de rand van de kom is te pakken.

Met de hand doe je de bloem met het zout in een mengkom en maak je een kuiltje in het midden. Voeg driekwart van het water toe en kneed met je handen tot je ene kruimelig deeg hebt. Voeg nu de rest van het water en de olijfolie toe en kneed tot je een bal deeg hebt die niet meer aan je handen plakt.

Verpak het deeg eventueel losjes in vershoudfolie en leg het een half uurtje in de koelkast. Verwarm je oven intussen voor op 250 graden en leg twee bakplaten klaar. Leg een vel bakpapier op je aanrecht dat je hebt besprenkelt met een paar druppels water, zo verschuift het papier niet als je het deeg plat rolt met de deegroller. Verdeel het deeg in twee gelijke porties en kneed hier weer twee ballen van. Plet één bal met je hand op het bakpapier en strooi er wat bloem over, rol uit tot een flinterdunne lap deeg ter grootte van het bakpapier.

Schuif het bakpapier met de bodem op je bakplaat en smeer de bodem dun in met crème fraiche, herhaal voor de tweede bodem. Snijd de champignons in plakjes. Pel de uien en snijd in ringetjes. Verwijder de bovenkant van de paprika en haal de zaadlijsten en zaadjes eruit, snijd vervolgens in dunne ringen.

Beleg de beide bodems met de ringen paprika, de uienringen en champignons. Kruid met de Provençaalse kruiden en wat peper en zout en strooi er vervolgens de geraspte Gruyère over. Schuif de bakplaten tien minuten in je voorverwarmde oven en bak beide Flammkuchen tot de bodem bruin en krokant is en de kaas volledig is gesmolten. Snijd de Flammkuchen in stukjes en serveer direct.

Gaat je oven niet tot 250 graden? Kies dan voor 220 graden en bak de Flammkuchen zo'n 15 tot 20 minuten.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère

Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère

Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère

Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère

Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens