Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère

Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère
Bijgerecht, Hoofdgerecht
15 minuten + 30 minuten wachten + 10 minuten oven
4 personen

Als Duitsland een van je favoriete vakantielanden is dan is het niet gek dat ik dol ben op Flammkuchen. Deze makkelijke en lekkere ‘Duitse pizza’ is zo gemaakt en smaakt super. Bijvoorbeeld deze Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère.

Omdat je het deeg voor Flammkuchen maakt zonder gist is het zo klaar, helemaal als je een keukenmachine gebruikt. Eventueel laat je het kort opstijven in de koelkast waarna je het belegt met je favoriete ingrediënten. Daarna hoeft het maar even in de oven en je Flammkuchen is klaar.

In Duitsland eet je Flammkuchen vaak als een soort finger food. Je krijgt het in stukjes gesneden aan tafel, het liefst nog eens verschillende soorten door elkaar. Het recept voor deze Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère vind je hieronder. Combineer het eventueel met een van mijn andere Flammkuchen recepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. bloem
  • 150 ml. water, handwarm
  • 60 ml. olijfolie
  • 1/2 tl. zout
  • 125 gr. crème fraiche
  • 250 gr. champignons
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • Provençaalse kruiden
  • 150 gr. Gruyère, geraspt
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Het deeg voor deze Flammkuchen kan je met de hand of met de keukenmachine bereiden. In het laatste geval is je deeg echt in een paar minuten klaar. Als je het een half uurtje van tevoren maakt kan je het nog laten opstijven in de koelkast, dan is het wat makkelijker te verwerken. Omdat je het zonder gist maakt hoef je het niet te laten rijzen.

Met de keukenmachine maak je het deeg door de bloem met het zout in de mengkom van je machine te doen. Zet je keukenmachine aan met het kneedmes en voeg tijdens het draaien beetje bij beetje het water toe. Doe er daarna de olijfolie bij en laat de machine draaien tot je een bal deeg hebt die makkelijk van de rand van de kom is te pakken.

Met de hand doe je de bloem met het zout in een mengkom en maak je een kuiltje in het midden. Voeg driekwart van het water toe en kneed met je handen tot je ene kruimelig deeg hebt. Voeg nu de rest van het water en de olijfolie toe en kneed tot je een bal deeg hebt die niet meer aan je handen plakt.

Verpak het deeg eventueel losjes in vershoudfolie en leg het een half uurtje in de koelkast. Verwarm je oven intussen voor op 250 graden en leg twee bakplaten klaar. Leg een vel bakpapier op je aanrecht dat je hebt besprenkelt met een paar druppels water, zo verschuift het papier niet als je het deeg plat rolt met de deegroller. Verdeel het deeg in twee gelijke porties en kneed hier weer twee ballen van. Plet één bal met je hand op het bakpapier en strooi er wat bloem over, rol uit tot een flinterdunne lap deeg ter grootte van het bakpapier.

Schuif het bakpapier met de bodem op je bakplaat en smeer de bodem dun in met crème fraiche, herhaal voor de tweede bodem. Snijd de champignons in plakjes. Pel de uien en snijd in ringetjes. Verwijder de bovenkant van de paprika en haal de zaadlijsten en zaadjes eruit, snijd vervolgens in dunne ringen.

Beleg de beide bodems met de ringen paprika, de uienringen en champignons. Kruid met de Provençaalse kruiden en wat peper en zout en strooi er vervolgens de geraspte Gruyère over. Schuif de bakplaten tien minuten in je voorverwarmde oven en bak beide Flammkuchen tot de bodem bruin en krokant is en de kaas volledig is gesmolten. Snijd de Flammkuchen in stukjes en serveer direct.

Gaat je oven niet tot 250 graden? Kies dan voor 220 graden en bak de Flammkuchen zo'n 15 tot 20 minuten.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère
Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère
Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère
Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère
Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens