Flammkuchen met zure room, ontbijtspek, champignons en Gruyère

Flammkuchen met zure room, ontbijtspek, champignons en Gruyère
Bijgerecht, Hoofdgerecht
10 minuten + 30 minuten wachten + 15 minuten oven
2 stuks

Laatst aten we Flammkuchen met zure room, ontbijtspek, champignons en Gruyère. Onze zoon mocht namelijk het avondeten bedenken. En hij is helemaal dol op Flammkuchen. Net als zijn vader trouwens, dus ik vond het een prima idee.

Ik heb al aardig wat Flammkuchen gemaakt in de loop der tijd. Dit is weer een nieuwe variant waar we allebei heerlijk van hebben zitten smullen. Het deeg voor de Flammkuchen heb je trouwens zo gemaakt. Bloem, olijfolie, zout en wat water is alles wat je nodig hebt.

Nadat je het deeg kort laat rusten (rijzen is niet nodig) kan je de bodem uitrollen. Nog even beleggen en de Flammkuchen gaat de oven in. Een kwartiertje later kan je aan tafel. Zelf vinden we één per persoon meer dan genoeg. Maar je kan er eventueel nog een salade bij maken. Krijg je ook al zin in deze specialiteit uit de Elzas? Hieronder vind je het makkelijke recept.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (2 stuks)

  • 300 gr. bloem
  • 60 ml. olijfolie
  • 150 ml. water, handwarm*
  • 1/2 tl. zout

Voor de topping:

  • 125 gr. zure room
  • 125 gr. champignons
  • 100 gr. ontbijtspek
  • 150 gr. Gruyère
  • peper en zout

* Handwarm water is water waarvan je net niet voelt of het nu warm of koud is. De temperatuur van je hand dus.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Het deeg voor de Flammkuchen is zo gemaakt. Met een keukenmachine ben je in een minuut klaar met kneden. Met de hand duurt het net iets langer. Beide manieren leg ik hieronder uit. Weeg alle ingrediënten voor het deeg af en zet klaar.

Met de keukenmachine

Doe de bloem in de mengkom van je keukenmachine. Laat de machine draaien met het kneedmes. Voeg het zout toe en giet er daarna voorzichtig de olijfolie bij. Hierna doe je er ook voorzichtig het water bij. Al die tijd laat je de keukenmachine draaien. Als zich een bal begint te vormen die makkelijk is op te pakken is het deeg klaar. Verpak in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

Met de hand

Doe de bloem in een mengkom of leg op een hoopje op het aanrecht. Maak een kuil in het midden en giet hier de olijfolie en 120 ml. water in. Kneed met je handen tot het een kruimelig deeg begint te worden. Voeg nu het laatste beetje water toe en kneed tot een bal die niet meer aan je handen plakt. Verpak in vershoudfolie en leg nog 30 minuten in de koelkast.

Flammkuchen bakken

Verwarm de oven voor op 250 graden als je een pizzasteen gebruikt, doe de steen er direct in. Geen pizzasteen? Dan verwarm je de oven op 220 graden. Hiermee wordt de bodem lekker krokant en is je Flammkuchen sneller klaar. Verdeel het deeg in twee gelijke porties. Besprenkel je aanrecht met een paar druppels water en leg hier een vel bakpapier op. Zo voorkom je dat het bakpapier gaat verschuiven.

Leg een bal deeg op het bakpapier en druk plat. Strooi er wat bloem over en rol met een deegroller tot een platte bodem. De bodem mag slechts een paar millimeter dik zijn, dan wordt de Flammkuchen het lekkerst. Smeer nu in met de zure room, dit gaat het makkelijkst met de achterkant van een lepel. Doe het er niet al te dik op.

Leg een paar plakjes ontbijtspek op de bodem. Snijd de champignons in plakjes en verdeel over de bodem. Kruid nu met wat peper en verdeel er dan de Gruyère over. Doe de Flammkuchen nu met het bakpapier in de oven. Leg deze op de pizzasteen of op een bakplaat. Met de pizzasteen is de Flammkuchen in zo'n tien minuten klaar. Zonder pizzasteen laat je deze zo'n 15 minuten op 220 graden bakken.

Snijd de Flammkuchen in stukken en serveer meteen. Garneer eventueel met wat peterselie. Houd je nog wat over? De volgende dag bak je de Flammkuchen kort op in een droge koekenpan. Zo wordt deze weer lekker knapperig.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Flammkuchen met zure room, ontbijtspek, champignons en Gruyère
Flammkuchen met zure room, ontbijtspek, champignons en Gruyère
Flammkuchen met zure room, ontbijtspek, champignons en Gruyère
Flammkuchen met zure room, ontbijtspek, champignons en Gruyère
Flammkuchen met zure room, ontbijtspek, champignons en Gruyère
Flammkuchen met zure room, ontbijtspek, champignons en Gruyère

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 758 kcal.
  • Vetten 46 gr.
  • Waarvan verzadigd 19 gr.
  • Koolhydraten 55 gr.
  • Waarvan suikers 3 gr.
  • Vezels 3 gr.
  • Eiwitten 28 gr.
  • Zout 2.6 gr.
  • Natrium 1040 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens