Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler

Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler
Hoofdgerecht
25 minuten + 30 minuten oven
4 personen

Omdat we aardig wat eieren in de koelkast hadden staan besloot ik er een frittata mee te maken. Het werd deze heerlijke frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler. Superlekker van smaak en ook nog eens erg makkelijk om te maken.

De groene asperges sneed ik in stukjes en grilde ik voor in de oven met wat olijfolie, zeezout en verse rozemarijn. De lenteuitjes bakte ik mee met de spekjes waarna alles de springvorm in kon. Na een half uurtje in de oven is je frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler klaar.

Je kan een frittata natuurlijk in de koekenpan of hapjespan maken maar zelf vind ik een springvorm altijd heel makkelijk werken. Voor deze lekkere frittata gebruikte ik een springvorm met een diameter van ca. 23 cm. Hier paste alles makkelijk in en de frittata kreeg zo een mooie hoogte.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 350 gr. groene asperges
  • 100 gr. spekreepjes
  • 125 gr. crème fraiche
  • 5 eieren
  • 6 lenteuitjes
  • 100 gr. Emmental, geraspt
  • olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn
  • peper en zout
  • grof zeezout
  • boter om in te vetten

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een bakplaat klaar met een vel bakpapier. Snijd de harde onderkant van de groene asperges, een stuk van ongeveer twee centimeter. Snijd de rest van de asperges in kleine stukken en verdeel over de bakplaat. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en hak goed fijn met een koksmes. Strooi over de asperges en strooi er daarna grof zeezout over. Sprenkel er ruim olijfolie overheen en rooster de asperges ongeveer 20 minuten in de oven.

Vet een springvorm in met boter en zet klaar voor zo. Verwarm intussen een koekenpan op laag vuur tot deze goed heet wordt. Bak de spekreepjes een paar minuten en snijd tussendoor de lenteuitjes in stukjes. Bak de gesneden lenteui een paar minuten mee tot de spekreepjes wat krokant worden. Schep de spekreepjes en de lenteui uit de pan en doe in de springvorm.

Breek de eieren boven een kom en schep de crème fraiche erbij, kruid met ruim peper en zout en roer goed door elkaar tot je een egaal mengsel hebt. Giet het bakvet van de spekjes er bij en roer nogmaals door elkaar. Als de asperges mooi gegrild zijn doe je deze in de springvorm. Roer alles even goed door elkaar en strooi er de helft van de geraspte Emmental over.

Giet nu het eiermengsel in de springvorm en strooi er de rest van de geraspte Emmental overheen. Schuif de springvorm ongeveer 30 minuten in de oven tot alles mooi gestold is en de bovenkant goudbruin. Haal de springvorm uit de oven en ga met een spatel voorzichtig langs de zijkanten van de frittata. Doe hierna de springvorm open en je frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler is klaar.

Tip: om lekken van het eiermengsel te voorkomen wikkel ik de springvorm altijd in met aluminiumfolie. Mocht je springvorm wat lekken dan vangt het folie alles op en scheelt dat heel wat schoonmaakwerk van de oven.

Recepten per mail?

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler
Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler
Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler
Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler
Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler
Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens