Frittata met groene asperges, prei, basilicum en Gruyère

Frittata met groene asperges, prei, basilicum en Gruyère

Omdat er nogal wat restjes over waren in de koelkast en groentelade besloot ik om weer een frittata te maken. Het werd een frittata met groene asperges, prei, basilicum en Gruyère die echt heerlijk smaakte. En zoals dat bij een frittata hoort is deze ook nog eens erg makkelijk te maken.

Hieronder vind je het recept zoals die bij mij uit de oven kwam, ik koos voor een vegetarische variant. Natuurlijk kan je naar wens nog wat vlees toevoegen, bijvoorbeeld uitgebakken spekjes of een paar plakken serranoham. Koud is de frittata ook lekker als lunch, en ‘s avonds serveer je er gewoon een lekkere salade bij.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 400 gr. aardappelen
  • 100 gr. groene aspergetips
  • 1 prei
  • 6 bosuitjes
  • 3 tenen knoflook
  • 5 eieren
  • 125 gr. crème fraiche
  • 100 gr. Gruyère (geraspt)
  • verse basilicum
  • peper en zout
  • olijfolie
  • boter om in te vetten

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een met boter ingevette springvorm klaar. Zelf span ik altijd wat aluminiumfolie aan de onderkant van de vorm omdat er altijd wel wat eiermengsel weglekt tijdens het bakken. Dit doe je natuurlijk aan de buitenkant, niet in de vorm.

Schil de aardappelen en snijd in plakjes, kook de aardappelschijfjes vijf minuten en laat deze uitlekken. Verhit intussen een hapjespan op laag vuur en snijd de prei en bosuitjes in ringetjes. Pel de knoflook en hak de teentjes goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en fruit de prei, bosuitjes en knoflook hier een paar minuten in. Kruid met wat peper en zout en zet apart voor zo.

Breek de eieren boven een mengkom en voeg de crème fraiche toe. Breng op smaak met flink wat peper en een beetje zout en klop met een garde tot een glad mengsel.

Leg de voorgekookte aardappelschijfjes in de springvorm en verdeel hier de prei, bosuitjes en knoflook over. Leg de groene aspergetopjes kriskras in de springvorm en giet het eiermengsel erover. Bestrooi met de geraspte Gruyère en snipper hier de blaadjes van een takje verse basilicum over.

Zet de springvorm ongeveer 25 minuten in je voorverwarmde oven en haal eruit als de bovenkant mooi bruin is. Ga met een spatel langs de randen van de springvorm en klik deze open, laat kort afkoelen. Snijd de frittata in punten en serveer met een lekkere salade.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Frittata met groene asperges, prei, basilicum en Gruyère

Frittata met groene asperges, prei, basilicum en Gruyère

Frittata met groene asperges, prei, basilicum en Gruyère

Frittata met groene asperges, prei, basilicum en Gruyère

Frittata met groene asperges, prei, basilicum en Gruyère

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens