Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas

Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

Omdat we flink wat eieren in de koelkast hadden maakte ik deze frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas. Een erg makkelijk en vooral heel lekker recept dat je eigenlijk zo hebt gemaakt. Het proberen dus zeker eens waard.

Terwijl je de krieltjes kookt bak je de spekreepjes, ui en prei even aan in de pan. Maak tussendoor het mengsel van eieren en crème fraîche en bak dit nog even mee. Zet daarna de pan nog kort in de oven en je frittata is klaar.

Heb je geen ovenvaste pan? Dan maak je deze makkelijke frittata gewoon in een springvorm. Allebei de methodes leg ik in het recept hieronder uit. Nodigt deze frittata uit tot meer varianten dan vind je hier mijn andere frittata recepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gr. krieltjes
  • 3 preien
  • 1 grote ui
  • 125 gr. spekreepjes
  • 6 eieren
  • 200 gr. crème fraiche
  • 150 gr. belegen kaas, geraspt
  • olijfolie
  • peper en zout
  • grof zeezout
  • verse peterselie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden. Breng in een pan een flinke laag water aan de kook. Halveer de krieltjes met schil en al en kook deze acht minuten voor. Laat de krieltjes hierna van het vuur af droog stomen in de pan. Zet ook vast een flinke (liefst ovenvaste) hapjespan op laag vuur en laat warm worden.

Bak de spekjes en prei

Maak de prei schoon, halveer in de lengte en snijd in niet al te fijne ringen. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de prei en ui glazig. Voeg hierna de spekreepjes toe en bak deze mee tot ze beginnen te kleuren. Kruid met wat peper en voeg daarna de voorgekookte krieltjes toe. Strooi er nog wat grof zeezout over en bak de krieltjes nog een paar minuten mee.

Maak het eiermengsel

Hak een handje peterselie fijn met een koksmes. Breek boven een mengkom de zes eieren en schep hier de crème fraîche bij. Roer goed om en klop daarna luchtig met een garde. Kruid het mengsel met wat peper en zout en voeg de helft van de fijngehakte peterselie toe.

Ovenvaste hapjespan

Gebruik je een ovenvaste hapjespan? Giet het eiermengsel dan over de krieltjes, prei en spekreepjes in de hapjespan. Strooi er de geraspte kaas overheen en bak de frittata tien minuten op middelhoog vuur. Na tien minuten zal de onderkant grotendeels gestold zijn maar is de bovenkant nog vochtig. Schuif de frittata nog acht minuten in de voorverwarmde oven.

Met een springvorm

Heb je geen ovenvaste hapjespan dan vet je een springvorm in met wat boter. Doe de krieltjes samen met de gebakken prei, ui en spekreepjes in de springvorm en giet hier het eiermengsel over. Strooi er vervolgens de geraspte kaas overheen en bak de frittata 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Strooi voor het opdienen de rest van de fijngehakte peterselie over de frittata. Heb je deze in een springvorm gebakken steek dan de zijkanten voorzichtig los van de vorm.

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas
Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas
Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas
Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas
Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 650 kcal.
  • Vetten 43 gr.
  • Waarvan verzadigd 22 gr.
  • Koolhydraten 31 gr.
  • Waarvan suikers 8 gr.
  • Vezels 6 gr.
  • Eiwitten 27 gr.
  • Zout 2.6 gr.
  • Natrium 1040 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens