Frittata met spruitjes, krieltjes, hamblokjes en oude kaas

Frittata met spruitjes, krieltjes, hamblokjes en oude kaas
Hoofdgerecht
25 minuten + 15 minuten oven
4 personen

Deze frittata met spruitjes, krieltjes, hamblokjes en oude kaas maakte ik laatst. Het was alweer even geleden dat ik een frittata op tafel heb gezet. En dat terwijl het altijd zo’n makkelijk en lekker gerecht is. Ook bij zoonlief valt dit gerecht altijd in de smaak. Al werden de spruitjes er vakkundig uitgevist.

Deze spruitjes kookte ik eerst even voor. Net als de krieltjes. In de tussentijd heb je alle tijd om het eiermengsel te maken en de oven voor te verwarmen. Nadat je de frittata eerst aanbakt in een hapjespan zet je deze nog even in de oven. Zo kan ook de bovenkant nog wat stollen. Heb je geen ovenvaste hapjespan? Bak hem dan nog 15 minuten langer met een deksel op de pan.

Je kan de frittata trouwens ook in een springvorm maken. Beide manieren leg ik hieronder uit. Vind jij frittata’s ook zo lekker? Kijk dan zeker eens bij de andere frittata recepten op Kookidee. Ik heb er in de loop der tijd namelijk heel wat gemaakt.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gr. krieltjes
  • 500 gr. spruitjes
  • 1 grote ui
  • 200 gr. hamblokjes
  • 6 eieren
  • 125 gr. slagroom
  • 200 gr. oude kaas, geraspt
  • olijfolie
  • peper en zout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Maak eerst de spruitjes schoon. Verwijder het stronkje en eventueel het buitenste blad. Halveer vervolgens de krieltjes. Breng in een pan een ruime laag water aan de kook. De krieltjes moeten net onder staan, de spruitjes leg je er bovenop. Kook alles tien minuten en stort in een vergiet. Zo kan alles even uitlekken. Verwarm je oven intussen voor op 180 graden.

Bak de frittata

Breek intussen de eieren boven een mengkom en giet hier de slagroom bij. Kruid met ruim peper en zout en meng alles goed door elkaar. Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en fruit hier de ui in. Voeg vervolgens de uitgelekte krieltjes en spruitjes toe. Bak alles een paar minuten aan. Doe er nog een beetje olijfolie bij en schep er de hamblokjes door.

Strooi hierna de geraspte kaas over de krieltjes en spruitjes. Giet er nu het eiermengsel bij en draai het vuur onder je pan laag. Bak de frittata tien minuten op laag vuur. Schuif de hapjespan vervolgens in de voorverwarmde oven. Bak de frittata nog zo'n 10 tot 15 minuten tot deze is gestold.

Geen ovenvaste hapjespan?

Heb je geen ovenvaste hapjespan dan gaar je de frittata verder op het vuur. Zet een deksel op de hapjespan en laat de frittata nog zo'n 15 minuten op het vuur staan. Je kan deze frittata ook helemaal in een springvorm maken. Doe de voorgekookte spruitjes en krieltjes samen met de gebakken ui in een springvorm. Vet deze eerst in met wat boter. Strooi er de kaas over en giet het eiermengsel erbij. Bak de frittata 30 minuten op 180 graden.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Frittata met spruitjes, krieltjes, hamblokjes en oude kaas
Frittata met spruitjes, krieltjes, hamblokjes en oude kaas
Frittata met spruitjes, krieltjes, hamblokjes en oude kaas
Frittata met spruitjes, krieltjes, hamblokjes en oude kaas

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 699 kcal.
  • Vetten 43 gr.
  • Waarvan verzadigd 22 gr.
  • Koolhydraten 34 gr.
  • Waarvan suikers 5 gr.
  • Vezels 8 gr.
  • Eiwitten 36 gr.
  • Zout 3.1 gr.
  • Natrium 1240 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens