Gegratineerde ovenschotel met courgette, rijst en gehakt

Gegratineerde ovenschotel met courgette, rijst en gehakt
Hoofdgerecht
35 minuten + 20 minuten oven
4 personen

Ik had laatst zin in eens iets anders en dook mijn kookboeken in. In mijn favoriete boek de Groentebijbel vond ik een lekker recept voor gegratineerde courgettes. Dit paste ik aan naar mijn smaak en zo ontstond deze gegratineerde ovenschotel met courgette, rijst en gehakt.

Een heerlijke en makkelijke ovenschotel die echt geweldig smaakte. We hebben met ons drietjes de borden twee keer leeg gegeten en hielden zelfs nog een lekker restje over. Ik maakte het met basmatirijst maar kies gewoon de rijst die je toevallig in huis hebt liggen. Het makkelijke recept voor deze ovenschotel vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. basmatirijst
  • 300 gr. rundergehakt
  • 2 courgettes
  • 6 bosuitjes
  • 1 rode paprika
  • 2 takjes rozemarijn
  • 150 mgr. geraspte kaas
  • paneermeel (ong. 2 el.)
  • peper en zout
  • olijfolie
  • boter om in te vetten

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing, giet af en laat goed droogstomen van het vuur af. Verwarm je oven vast voor op 190 graden zodra je de rijst gaat koken, zo kan deze goed warm worden. Zet ook vast een flinke hapjespan op laag vuur.

Verwarm een flinke scheut olijfolie en rul het gehakt hier in, kruid met flink wat peper en zout. Snij intussen de courgettes in dunne plakjes en verdeel over het gehakt zodra dit bruin is. Kruid de courgette met wat peper en zout, ris de takjes rozemarijn en hak goed fijn en strooi over de courgette. Roer alles goed door elkaar en bak zo'n vijf minuten mee.

Snij intussen de paprika in kleine reepjes en doe bij het gehakt en de courgette. Snij de bosuitjes in ringetjes en voeg ook deze toe, bak kort mee en roer goed door. Voeg nu de drooggestoomde rijst toe, roer goed door elkaar en meng er beetje bij beetje eenderde van de geraspte kaas door.

Zet vast een ingevette ovenschaal klaar, het liefst een met flinke afmetingen zodat de laag niet te dik wordt. Als de kaas in de hapjespan goed gesmolten is schep je het hele mengsel in de ovenschaal.

Verdeel het mengsel goed over de schaal zodat het overal even dik is en druk het een beetje aan. Strooi paneermeel over het mengsel en strooi daar de resterende geraspte kaas over. Bak zo'n 20 minuten in je voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin en krokant is.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Gegratineerde ovenschotel met courgette, rijst en gehakt
Gegratineerde ovenschotel met courgette, rijst en gehakt
Gegratineerde ovenschotel met courgette, rijst en gehakt
Gegratineerde ovenschotel met courgette, rijst en gehakt
Gegratineerde ovenschotel met courgette, rijst en gehakt
Gegratineerde ovenschotel met courgette, rijst en gehakt
Gegratineerde ovenschotel met courgette, rijst en gehakt

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens