Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes

Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes

Er zijn veel mensen die nog steeds een afkeer van spruitjes hebben. Ik kan me daar wel iets bij voorstel, de geur en smaak zijn namelijk best aanwezig. Maar niet in deze superlekkere gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes die je zo hebt gemaakt.

De zoete peer neutraliseert de smaak van de spruitjes een beetje. Het resultaat is een heerlijke zoete stamppot met een lekker krokant laagje door het gratineren. Deze spruitjesstamppot is echt makkelijk om te maken en moet je zeker eens proberen. Het makkelijke en snelle recept vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 800 gr. spruitjes
  • 2 handperen, bv. Doyenné du Comice
  • 200 gr. spekreepjes
  • klontje boter + wat extra
  • paneermeel
  • peper en zout
  • boter om in te vetten

Bereidingswijze

Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur met een flinke laag water. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen in 20 minuten gaar in de stamppotpan.

Schil intussen de peren, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de peren vervolgens in kleinere stukken en bewaar voor zo. Maak de spruitjes schoon door de onderkant van de steel af te snijden en eventueel het buitenste blad te verwijderen. Halveer de spruiten en spoel even onder koud water.

Als de aardappels tien minuten hebben gekookt voeg je de stukjes peer en de halve spruiten toe, breng het water opnieuw aan de kook en laat alles nog tien minuten koken. Bak intussen de spekjes in een koekenpan en zet het vuur daarna uit. Verwarm de grill van je oven vast voor op de hoogste stand.

Giet de aardappels, spruitjes en stukken peer af en stamp met een klontje boter tot een smeuïge puree. Breng op smaak met wat peper en zout. Het kan zijn dat deze wat waterig is door het vocht in de spruitjes, zet het vuur dan wat hoger en roer de spruitjesstamppot door elkaar tot deze wat indikt. Roer er vervolgens de gebakken spekjes door.

Vet een ovenschaal in met wat boter en schep de spruitjesstamppot hierin. Strijk de stamppot een beetje glad en strooi er wat paneermeel over. Snijd een stukje boter in kleine blokjes en verdeel over het paneermeel. Verwarm in de oven tot de bovenste laag goudbruin en krokant is, dit duurt zo'n tien tot vijftien minuten.

Zodra de bovenlaag klaar is haal je de ovenschaal uit de oven en laat je de gegratineerde spruitjesstamppot een paar minuten afkoelen.

Zelf heb ik het laagje paneermeel enigzins korrelig gehouden, zo kan je het lekker door de stamppot prakken. Wil je deze volledig krokant dan laat je de schaal gewoon iets langer in de oven.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes

Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes

Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes

Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes

Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes

Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens