Gegrilde groene en witte asperges met rozemarijn en serranoham

Gegrilde groene en witte asperges met rozemarijn en serranoham
Hoofdgerecht
10 minuten + 25 minuten oven
4 personen

Meestal worden witte asperges gekookt, bijvoorbeeld volgens dit recept voor traditionele witte asperges. Maar ook gegrild hebben asperges een heerlijke smaak. Ik maakte bijvoorbeeld deze gegrilde groene en witte asperges met rozemarijn en serranoham. Een eenvoudige traybake die wel héél erg lekker was.

De asperges hebben verder weinig nodig, de smaak op zich is al heerlijk. Het grilsmaakje geeft net dat beetje extra, helemaal in combinatie met de rozemarijn en de serranoham. Kortom, een super makkelijke maaltijd die echt zo op tafel staat en ook nog eens heerlijk smaakt. Proberen dus maar, het recept vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 800 gr. biologische aardappels
  • 500 gr. witte asperges
  • 500 gr. groene asperges
  • 8 takjes rozemarijn
  • 12 plakjes serranoham
  • olijfolie
  • grof zeezout

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een met bakpapier beklede ovenplaat klaar.

Leg de witte asperges een half uur voor je ze gaat bereiden in een bak koud water. Zo worden ze wat zachter en kan je ze veel makkelijker schillen. Was de groene asperges ondertussen even schoon en laat opdrogen. Boen ook de aardappelen even schoon maar laat ze gewoon in de schil.

Schil de witte asperges met een dunschiller of aspergeschiller tot je geen 'weerstand' meer voelt, snijd zo'n 2 tot 3 centimeter van de onderkant af. Dep ze goed droog en leg op de ovenplaat. Snij ook de onderkant van de groene asperges af, schillen hoeft niet. Verdeel ook deze over de ovenplaat.

Snij de aardappelen in kleine stukjes en verdeel over de ovenplaat. Besprenkel alles goed met olijfolie en strooi er wat grof zeezout over. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak deze goed fijn, strooi de helft over de ovenplaat en bewaar de andere helft voor zo.

Doe de ovenplaat in de voorverwarmde oven en laat de asperges en aardappels in 25 minuten gaar worden. Schep halverwege de asperges en aardappels even om, ik gebruik hiervoor een tang. Maak ondertussen rolletjes van de serranoham. Wil je wat krokantere serranoham dan kan je deze de laatste 5 minuten nog mee grillen. De ham krijgt dan een wat uitgesprokener smaak.

Serveer de aardappeltjes en de asperges uit de oven en strooi er op de borden nog wat rozemarijn over. Leg er de rolletjes serranoham naast en smullen maar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Gegrilde groene en witte asperges met rozemarijn en serranoham
Gegrilde groene en witte asperges met rozemarijn en serranoham
Gegrilde groene en witte asperges met rozemarijn en serranoham
Gegrilde groene en witte asperges met rozemarijn en serranoham
Gegrilde groene en witte asperges met rozemarijn en serranoham

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens