Gegrilde groene groenten en baby romaine met kip en krieltjes

Gegrilde groene groenten en baby romaine met kip en krieltjes

Baby romaine is een kleine slasoort die ook wel bekend is onder de naam little gem. Het is een kleine vorm van de bekendere romaine sla en erg lekker van smaak. Helemaal in deze maaltijd met gegrilde groene groente, baby romaine, kip en krieltjes. Een lekker zomers gerecht dat makkelijk is te bereiden.

Nu denk je misschien dat het raar is om sla te grillen, maar deze kleine kropjes lenen zich daar uitstekend voor. Snijd ze in de lengte doormidden, besprenkel met olijfolie en kruid met wat peper en zout. Ook heel erg lekker op de barbecue en zeker het proberen waard. Wil je deze gegrilde zomergroenten ook eens maken dan vind je hier mijn recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 4 dunne preien
  • 4 baby romaine
  • 1 courgette
  • 200 gr. groene aspergetips
  • 500 gr. krieltjes
  • 4 kipfilets
  • paprikapoeder
  • 4 takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • boter om te braden
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een bakplaat klaar. Ik gebruik deze keer geen bakpapier zodat de groente goed knapperig wordt en niet te zompig. Heb je geen schone bakplaat gebruik dan een flinke ovenschaal, al wordt de groente dan iets vochtiger.

Halveer de krieltjes, hele kleine krieltjes kan je in hun geheel garen. Meng de krieltjes in een mengkom met een scheutje olijfolie en strooi er wat grof zeezout over. Hussel door elkaar en doe de krieltjes op de bakplaat. Laat ze vast vijf minuten bakken in je voorverwarmde oven.

Haal intussen het onderste stukje van de prei af en snijd de stengel af tot vlak onder het blad. Halveer de preien in de lengte. Snijd de courgette in de lengte doormidden, snij daarna in dikke plakken van zo'n één tot twee centimeter dik. Haal na vijf minuten de bakplaat uit de oven.

Verdeel de prei, courgette en groene aspergetips tussen de krieltjes over de bakplaat en besprenkel ruim met olijfolie. Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak deze zo fijn mogelijk. Strooi de rozemarijn samen met vers gemalen peper en zout over de bakplaat en doe deze nog zo'n 25 minuten in de oven. Hussel halverwege alle groente door elkaar en draai de halve stengels prei even om.

Zet terwijl de groente in de oven staat alvast een hapjespan op laag vuur. Bestrooi de kipfilets aan beide kanten met peper en zout en smeer beide kanten in met paprikapoeder. Smelt een klontje boter in de pan en bak de kip aan beide zijden op middelhoog vuur bruin aan. Doe het vuur lager en laat de kipfilets zo'n 20 minuten garen, keer regelmatig.

Verhit intussen een grillpan en snijd de harde onderkant van de kropjes baby romaine. Verwijder het buitenste blad en halveer de kropjes in de lengte. Besprenkel de platte kanten ruim met olijfolie en strooi er wat peper en zout op. Grill de gehalveerde kropjes zo'n vijf minuten op de hete grillpan, draai ze daarna om en laat nog zo'n twee minuten grillen. Haal uit de pan en leg apart voor zo.

Leg op ieder bord twee halve kropjes baby romaine, leg er een kipfilet naast en schep er de groente en krieltjes uit de oven bij.

 

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Gegrilde groene groenten en baby romaine met kip en krieltjes'
Afbeelding bij 'Gegrilde groene groenten en baby romaine met kip en krieltjes'
Afbeelding bij 'Gegrilde groene groenten en baby romaine met kip en krieltjes'
Afbeelding bij 'Gegrilde groene groenten en baby romaine met kip en krieltjes'
Afbeelding bij 'Gegrilde groene groenten en baby romaine met kip en krieltjes'