Gehaktbrood met krieltjes uit de oven en snijboontjes

Gehaktbrood met krieltjes uit de oven en snijboontjes
Hoofdgerecht
20 minuten + 40 minuten oven
4 personen

Lang voordat ik met Kookidee begon was ik al dol op meatloaf. En dan bedoel ik niet de zanger van Paradise by the Dashboard Light maar het gehaktbrood. Ik bedacht me dat ik het sinds ik Kookidee heb nooit meer had gemaakt, daar moest dus eens verandering in komen.

Zo kwam dit heerlijke gehaktbrood met krieltjes uit de oven en snijboontjes op tafel te staan. Een gerecht dat ook bij zoonlief erg in de smaak viel, al was hij eerst even teleurgesteld dat er geen cake uit het bakblik kwam. Die teleurstelling was gelukkig snel over toen hij een eerste hap van dit lekkere gehaktbrood nam.

Ik heb het recept gebaseerd op een recept voor gehaktbrood van Julius Jaspers dat in een van mijn eerste kookboeken stond. De hoeveelheden had ik wel even aangepast want een gehaktbrood van ruim een kilo was een beetje teveel van het goede voor ons drietjes. De krokante krieltjes uit de oven en de snijboontjes smaken er prima bij.

Wil je dit gehaktbrood met krieltjes uit de oven en snijboontjes zelf eens proberen dan vind je hieronder het lekkere recept. Ik gebruikte een cakevorm van ongeveer 24 cm voor dit gehaktbrood.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gr. gehakt, half-om-half
  • 1 rode ui
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • ca. 4 el. tomatenketchup
  • 75 gr. geraspte kaas
  • paneermeel
  • 600 gr. krieltjes
  • 800 gr. snijbonen
  • handje verse peterselie
  • peper en zout
  • grof zeezout
  • olijfolie
  • boter om in te vetten

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een met boter ingevet cakeblik van ongeveer 24 cm klaar. Zet een pan met een laag water op het vuur en breng aan de kook, kook de krieltjes hier vijf minuten in voor en laat ze daarna uitlekken in een vergiet. Pel intussen de rode ui en snipper deze, pel ook de teen knoflook en hak deze fijn. Snijd ook de peterselie alvast goed fijn met een koksmes.

Doe het gehakt in een mengkom met de gesnipperde rode ui, de fijngehakte knoflook, de tomatenketchup, de geraspte kaas en de fijngehakte peterselie. Kruid naar smaak met peper en zout, breek er een ei boven en voeg de geraspte kaas toe. Kneed alles goed door elkaar en voeg tussendoor net zoveel paneermeel toe tot je een goed kneedbaar en niet te vochtig mengsel krijgt. Je moet er een goede bal van kunnen kneden, dan is het gehaktmengsel precies goed.

Doe het gehaktmengsel nu in de cakevorm en druk het in alle hoeken. Strijk daarna de bovenkant zo egaal mogelijk zodat het gehaktbrood overal even hoog is. Schuif het gehaktbrood in je oven en bak het in ongeveer 40 minuten gaar. Doe intussen de voorgekookte krieltjes in een ovenschaal en druk ze een beetje plat met de bolle kant van een vork. Sprenkel er ruim olijfolie overheen en bestrooi met grof zeezout. Schuif de krieltjes na 15 minuten in de oven en laat deze nog 25 minuten meebakken met het gehaktbrood.

Snijd als alles in de oven staat de snijbonen in ruitjes en breng in een pan een laagje water en wat zout aan de kook. Kook de snijbonen zo'n acht minuten tot ze beetgaar zijn, knapperig vind ik ze zelf het lekkerst. Wil je ze iets zachter houd dan een kooktijd van maximaal tien minuten aan.

Haal het gehaktbrood en de ovengebakken krieltjes uit de oven. Giet het vrijgekomen vet van het gehaktbrood uit de cakevorm en controleer even of het gehaktbrood goed gaar is. Snijd het gehaktbrood in plakken en serveer met de krieltjes uit de oven en de gekookte snijboontjes.

Recepten per mail?

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Gehaktbrood met krieltjes uit de oven en snijboontjes
Gehaktbrood met krieltjes uit de oven en snijboontjes
Gehaktbrood met krieltjes uit de oven en snijboontjes
Gehaktbrood met krieltjes uit de oven en snijboontjes
Gehaktbrood met krieltjes uit de oven en snijboontjes
Gehaktbrood met krieltjes uit de oven en snijboontjes

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens