Geroerbakte Oosterse groenten, shiitakes en gehaktballetjes met teriyaki saus

Geroerbakte Oosterse groenten, shiitakes en gehaktballetjes met teriyaki saus
Hoofdgerecht
30 minuten
4 personen

Laatst maakte ik deze geroerbakte Oosterse groenten, shiitakes en gehaktballetjes met teriyaki saus. Een makkelijk recept waar je niet al te lang mee bezig bent. En al helemaal als je een zakje voorgesneden groenten kocht, zoals ik deze keer deed. Maar als je wil kan je deze natuurlijk ook zelf snijden.

De gehaktballetjes maakte ik trouwens wél zelf. Zo kan je deze precies kruiden zoals je dat lekker vindt. Maar ook die kan je natuurlijk kant en klaar in de winkel vinden. Voor de teriyaki saus zal ik je binnenkort nog eens een recept geven. Vandaag gebruikte ik de saus uit een flesje, wel zo makkelijk.

Zelf aten we de Oosterse groenten, shiitakes, gehaktballetjes en teriyaki saus met noedels. Maar ook met rijst is het een goede combinatie. Het makkelijke en lekkere recept vind je hieronder. En hier vind je nog veel meer lekkere wokrecepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 250 gr. noedels
  • 1/2 flesje Teriyaki saus
  • 400 gr. Oosterse wokgroenten*
  • 200 gr. shiitakes
  • 100 gr. taugé
  • 1 ui
  • sesamzaad
  • wokolie

Voor de gehaktballetjes

  • 300 gr. rundergehakt
  • 1 sjalotje
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje ketjap manis
  • scheutje ketchup
  • peterselie
  • peper en zout
  • paneermeel
  • boter om te bakken

* Kant en klaar of zelf gesneden rode ui, prei, paksoi, sugar snaps

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Bereid als eerste de gehaktballetjes. Pel het sjalotje en snipper deze met een scherp koksmes goed fijn. Pel ook de teen knoflook en hak deze goed fijn. Doe het gehakt in een mengkom en voeg hier de knoflook en sjalot aan toe. Breek er een ei boven en doe er de ketjap en tomatenketchup bij. Kruid naar smaak met peper en zout en doe er nog wat peterselie bij. Dit kan zowel vers als gedroogd. Kneed alles nu goed door elkaar en voeg beetje bij beetje paneermeel toe tot het gehakt stevig maar kneedbaar is.

Rol vervolgens de gehaktballetjes, zelf rolde ik er ongeveer 16 uit het mengsel. Maar heb je ze liever wat groter of kleiner dan kan dat ook. Zet een hapjespan op het vuur en verhit hier wat boter in. Bak de gehaktballetjes aan alle kanten dicht en gaar ze ongeveer 5 tot 8 minuten. De tijd hangt een beetje af van de grootte van de balletjes. Snijd er eventueel eentje open om te kijken of deze gaar is.

Oosterse groenten en noedels

Als de gehaktballetjes op het vuur staan bereid je de Oosterse groenten en noedels. Zet een wokpan op laag vuur en laat deze goed heet worden. Breng in een grote pan een ruime laag water aan de kook. Borstel de shiitakes schoon en snijd in plakjes. Pel de ui en snijd deze in vieren, vervolgens snijd je de ui in partjes. Gebruik je verse groenten om te wokken dan snijd je ook deze fijn.

Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Verhit tegelijkertijd een scheut wokolie in de wokpan. Roerbak als eerste de shiitakes en ui op hoog vuur. Als de shiitakes beginnen te slinken voeg je de gegaarde gehaktballetjes en 2/3 van de teriyaki saus toe. Schep kort om en doe er daarna de Oosterse groenten bij. Roerbak deze vijf minuten en doe er dan de taugé bij. Doe er nu de rest van de teriyaki saus bij en schep nog een minuut om op hoog vuur.

Giet de noedels als deze klaar zijn af in een vergiet en spoel onder de koude kraan. Laat kort uitlekken en voeg vlak voor het opdienen toe aan de wok. Schep nog kort om op hoog vuur tot ze warm zijn. Verdeel alles over de borden en strooi er nog wat sesamzaad op.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Geroerbakte Oosterse groenten, shiitakes en gehaktballetjes met teriyaki saus
Geroerbakte Oosterse groenten, shiitakes en gehaktballetjes met teriyaki saus
Geroerbakte Oosterse groenten, shiitakes en gehaktballetjes met teriyaki saus
Geroerbakte Oosterse groenten, shiitakes en gehaktballetjes met teriyaki saus
Geroerbakte Oosterse groenten, shiitakes en gehaktballetjes met teriyaki saus

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 523 kcal.
  • Vetten 26 gr.
  • Waarvan verzadigd 9 gr.
  • Koolhydraten 38 gr.
  • Waarvan suikers 7 gr.
  • Vezels 8 gr.
  • Eiwitten 27 gr.
  • Zout 1.6 gr.
  • Natrium 640 mg.


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens