Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham

Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham
Hoofdgerecht
45 minuten
4 personen

Afgelopen week maakte ik geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham. Het was een erg makkelijk en vooral heel lekker maaltje waar je weinig voor hoeft te doen. De beenham en krieltjes bereid je namelijk in de oven, hierbij kook je alleen de krieltjes kort voor. Als beiden in de oven staan heb je alle tijd voor de spruitjes uit de wok.

Ook de spruitjes kook je kort voor, hierdoor worden ze net iets zachter. Ik zette ze maar vijf minuten op het vuur waarna ik de spruitjes uit liet lekken. Tussendoor pelde ik een ui en hakte ik die fijn. In de wok of een grote hapjespan roerbak je deze met een flinke scheut ketjap manis. Daarna doe je er de spruitjes bij en roerbak je ook die nog een paar minuten mee.

Zelfs onze zoon die doorgaans niet dol is op spruitjes vond ze erg lekker. Ik kreeg zelfs de vraag wanneer we dit weer eens gingen eten. Het makkelijke en lekkere recept vind je hier. En hier vind je nog veel meer leuke recepten met spruitjes.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 beenham, ca. 450 gr.
  • 800 gr. krieltjes
  • 800 gr. spruitjes
  • 1 grote ui
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • ketjap manis
  • rozemarijn
  • peper en zout
  • paprikapoeder

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden, haal de beenham een half uur van tevoren uit de koelkast. Dep de beenham droog en leg deze in een ovenschaal. Sprenkel er wat olijfolie over en kruid met wat peper en gedroogde of verse rozemarijn. Schuif de beenham in de oven en gaar deze ongeveer 45 minuten voor een beenham van 450 gram. Heb je een andere hoeveelheid ga dan uit van ongeveer 10 minuten per 100 gram.

Bereid de krieltjes

Snijd in de tussentijd de krieltjes doormidden en zet een pan met een flinke laag water op het vuur. Breng aan de kook en kook de krieltjes 12 minuten. Stort deze in een vergiet en laat uitlekken en droog stomen. Verdeel de krieltjes over een tweede ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie. Strooi er grof zeezout en wat paprikapoeder over. Gaar de krieltjes de laatste 25 minuten mee in de oven.

Spruitjes roerbakken

Breng opnieuw in een pan een laagje water aan de kook. Zet ook een flinke hapjespan of een wokpan op het vuur en laat heet worden. Maak in de tussentijd de spruitjes schoon door de onderkant eraf te snijden en eventueel het buitenste blad te verwijderen. Grote spruiten halveer je eventueel. Kook de spruitjes vijf minuten voor en laat vervolgens uitlekken in het vergiet.

Als de spruitjes koken pel je de ui en hak je deze met een scherp koksmes fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan of wok en fruit de ui met een flinke scheut ketjap. Als de ui goed glazig is voeg je de voorgekookte spruitjes toe. Doe er nog een flinke scheut ketjap over en roerbak de spruitjes nog een paar minuten.

Serveren

Haal de beenham en de krieltjes uit de oven. Laat de beenham kort staan en snijd met een vleesmes in mooie plakken. Verdeel de krieltjes over de borden en schep hier de spruitjes met ketjap bij. Leg op ieder bord wat plakken beenham en je kan aan tafel.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.


Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham
Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham
Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham
Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham
Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham
Geroerbakte spruitjes met ketjap, krieltjes en beenham

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 484 kcal.
  • Vetten 14 gr.
  • Waarvan verzadigd 2 gr.
  • Koolhydraten 57 gr.
  • Waarvan suikers 11 gr.
  • Vezels 12 gr.
  • Eiwitten 29 gr.
  • Zout 4.3 gr.
  • Natrium 1720 mg.


Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens