Gestoomde zalm en groenten uit de oven

Gestoomde zalm en groenten uit de oven

Zalm en papillotte is makkelijk te maken en erg lekker. Je pakt de zalm samen met wat versgesneden groente en kruiden in waarna de oven alles rustig gaar stoomt. Behalve wat snijwerk en het voorkoken van de worteltjes ben je aan deze gestoomde zalm en groenten uit de oven weinig tijd kwijt.

Je kan het voorkoken van de wortels zelfs overslaan als je van een stevige en knapperige bite houdt. Zelf vind ik ze net iets zachter wel wat lekkerder, aan jou de keuze. Ik at de gestoomde zalm en groenten met rijst maar ook met gebakken aardappeltjes is het een heerlijke combinatie. Het makkelijke recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 4 moten zalm*
  • 1 prei
  • 5 lenteuitjes
  • ca. 400 gr. bospeen
  • 250 gr. cherrytomaten
  • 1 citroen
  • paar takjes dille
  • peper en zout
  • olijfolie

* Ik had zalm op de huid en heb dit vooraf weggesneden. Bij stomen geeft de huid namelijk weinig extra smaak af en nog rauw is het veel makkelijker te verwijderen.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een pan met een laag kokend water op. Leg ook vast vier vellen bakpapier en hittebestendig touw klaar om zo de pakketjes mee te maken.

Maak de wortels schoon en kook deze zo'n 8 minuten tot ze halfgaar zijn, spoel af onder een koude kraan en laat afkoelen in koud water. Snij de wortels eenmaal doormidden en halveer daarna in de lengte, snijd er reepjes van.

Maak de prei schoon en snijd de dikke stronk in twee stukken, halveer deze daarna en snijd ook de prei in reepjes. Meng de prei en wortel door elkaar en verdeel het over het midden van de vier vellen bakpapier.

Snijd de lenteuitjes in kleine ringetjes en verdeel deze over het prei- en wortelmengsel. Halveer de cherrytomaten en verdeel ook deze over de pakketjes. Sprenkel er wat olijfolie over en maal er wat peper en zout over.

Leg de plakken zalm op de pakketjes en bestrooi met wat peper en zout. Snijd de citroen in plakken en verwijder eventuele pitten, leg op iedere moot zalm wat gehalveerde plakjes citroen. Snijd de dille fijn en strooi over de pakketjes. Vouw nu van ieder pakketje de punten bij elkaar, houd deze beet en draai het pakketje een kwartslag. Bind dicht met hittebestendig touw.

Breng intussen een pan ruim water aan de kook en  laat hier de rijst in garen. Ik gebruikte basmatirijst en deze moest 25 minuten koken. Kijk goed hoelang je rijst gekookt moet worden en zorg dat deze ongeveer gelijk klaar is met de zalmpakketjes.

Zet de pakketjes op je ovenrooster en laat 20 minuten garen in de voorverwarmde oven. Giet de rijst af en verdeel over de borden, serveer op ieder bord een nog dichtgebonden pakketje en je zalm en papillotte is klaar.

 

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Gestoomde zalm en groenten uit de oven'
Afbeelding bij 'Gestoomde zalm en groenten uit de oven'
Afbeelding bij 'Gestoomde zalm en groenten uit de oven'
Afbeelding bij 'Gestoomde zalm en groenten uit de oven'