Hartige pannenkoeken met spinazie en gerookte zalm

Hartige pannenkoeken met spinazie en gerookte zalm
Hoofdgerecht
20 minuten
4 personen

Pannenkoeken staan bij ons regelmatig op het menu, gezellig bij een van onze favoriete pannenkoekenrestaurants of thuis uit eigen keuken. Zoonlief eet ze het liefst half-half met poedersuiker en stroop, wij houden zelf meer van de wat gevuldere exemplaren.

Deze hartige pannenkoeken met spinazie en gerookte zalm zijn heerlijk als avondeten, en afgekoeld en in kleine stukjes ook nog eens erg leuk als borrelhapje. Het pannenkoekbeslag maak ik natuurlijk zelf maar je kan ook gewoon de bekende pakken van Koopmans gebruiken.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 250 gr. bloem
  • 2 eieren
  • 500 ml. melk
  • snufje zout
  • boter om te bakken

Vulling

  • roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
  • 200 gr. gerookte zalm (plakjes of snippers)
  • 400 gr. bladspinazie (liefst vers, diepvries kan ook)
  • 2 hardgekookte eieren
  • 50 gr. pijnboompitjes

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg een snufje zout en de helft van de melk toe, roer met een garde of handmixer tot de klontjes zijn verdwenen. Breek de twee eieren en meng deze door het beslag, voer al roerend de rest van de melk toe tot je een mooi glad beslag hebt.

Bak de pannenkoeken zoals je gewend bent, dus een klontje boter in een pan op middelhoog vuur laten smelten en met een opscheplepel het beslag voor iedere pannenkoek in de pan gieten. Aan beide zijden bakken en warm houden tussen twee borden, eventueel bovenop een pannetje kokend water.

Roerbak de spinazie in een grote pan of wok tot deze helemaal geslonken is, doe de spinazie hierna in een vergiet om helemaal uit te laten lekken. Zet er eventueel een bord op en druk deze aan om het laatste vocht er uit te persen. Het uitlekken kan je het best doen in de wasbak van je aanrecht, er komt namelijk erg veel vocht vrij.

Bak in een koekenpan de pijnboompitjes even kort aan tot ze beginnen te kleuren, haal de pan daarna van het vuur af en laat de pijnboompitjes even afkoelen op een bordje. Pel intussen de eieren en snijd deze in plakjes. Besmeer de pannenkoeken eerst met roomkaas en beleg dan met wat spinazie, leg daarop de plakjes zalm of zalmsnippers en daar weer op een paar plakjes ei. Strooi er tenslotte wat pijnboompitjes op en klap de pannenkoek dubbel en daarna nog eens dubbel of rol deze op.

Je hartige pannenkoeken met spinazie en gerookte zalm zijn nu klaar om te eten, zowel nog warm als koud smaken ze heerlijk. Voor toch een klein beetje zoetigheid kan je er wat stroop overheen doen maar dit is eigenlijk niet nodig. Als je de opgerolde pannenkoeken af laat koelen, in kleine stukjes snijd en er een tapasprikkertje in doet heb je trouwens een superlekker borrelhapje.

Vegetarische variant

Wil je deze hartige pannenkoek liever zonder de zalm eten? Vervang de zalm dan door stukjes feta en je hebt een heerlijke vegetarische variant van deze hartige pannenkoeken. Eet smakelijk!

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Hartige pannenkoeken met spinazie en gerookte zalm

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens