Hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst

Hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst

Hete bliksem was een van die stamppotten waar ik als kind al dop op was. Waarschijnlijk omdat deze stamppot met appels lekker zoet is. Ik maakte laatst zelf deze hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst en het smaakte net zo lekker als vroeger.

Het meeste werk zit hem in het schillen van de aardappels en de appels. Met dat laatste kreeg ik gelukkig hulp van mijn schoonmoeder die dat klusje zo geklaard had. Zo kon ik me lekker bezig houden met de rest van deze lekkere stamppot. Het herinnerde me trouwens nog aan vroeger, als mijn moeder een appel in één lange sliert kon schillen. Je gooide deze schil dan over je schouder op de grond. Als er dan een letter werd gevormd op de grond was dit de voorletter van degene met wie je later zou trouwen. Ik zal destijds dus vast een ‘P’ hebben gegooid :-)

Ik was trouwens erg blij dat ik een grote soeppan (10 liter) heb, want met al die stukjes aardappel en appel heb je wel een flinke pan nodig. Deze soeppan wordt bij mij dus regelmatig gebruikt als stamppotpan. Maak je vaak stamppotten en soepen dan is een goede hoge kookpan dus erg handig om te hebben. Hieronder vind je mijn recept voor hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg. aardappels, kruimig
  • 3 zoete appels (ca 500 gr.)*
  • 3 zure appels (ca. 500 gr.)*
  • 3 uien
  • 200 gr. spekreepjes
  • 1 rookworst
  • 2 el. bruine basterdsuiker
  • 1 el. mosterd
  • 50 gr. roomboter
  • peper en zout

* Zoete appels zijn bijvoorbeeld Fuji, Royal Gala en Braeburn appels. Zure appels zijn bijvoorbeeld Junami, Pink Lady en Granny Smith. Ik gebruikte de onderstreepte soorten voor deze hete bliksem.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil alle aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Breng in een flinke stamppotpan een ruime laag water aan de kook en kook de aardappels in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat kort droogstomen. Schil intussen alle appels en snijd elke appel in vier parten, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes. Houd warm voor zo.

Pel als de aardappels opstaan de uien en snijd in ringen. Zet een zeer ruime hapjespan op het vuur en smelt hier de roomboter in. Bak de uienringen met de basterdsuiker kort aan en voeg dan de blokjes appel toe. Doe er een klein scheutje water bij en zet met de deksel op de pan op laag vuur.

Laat de appels en uienringen ongeveer 15 minuten opstaan zodat de appels lekker zacht worden. Schep regelmatig om. Giet het resterende vocht weg en vang dit eventueel op voor later gebruik. Als de appels opstaan kan je de spekjes bakken in een hete en droge koekenpan en de rookworst opwarmen zoals aangegeven op de verpakking.

Doe de gegaarde blokjes appel en de gebakken uien bij de aardappels, doe er een eetlepel mosterd bij en stamp tot een smeuïge stamppot. Vind je de stamppot niet smeuïg genoeg dan kan je een beetje van het vocht van de gegaarde appeltjes toevoegen. Kruid eventueel met wat peper en zout en roer er op het laatst de gebakken spekjes doorheen.

Serveer met de rookworst en geniet van deze heerlijke hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst'
Afbeelding bij 'Hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst'
Afbeelding bij 'Hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst'
Afbeelding bij 'Hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst'
Afbeelding bij 'Hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst'
Afbeelding bij 'Hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst'
Afbeelding bij 'Hete bliksem met gebakken spekjes en rookworst'