Hutspot met witte bonen en gebakken spekreepjes

Hutspot met witte bonen en gebakken spekreepjes

Als kind was ik al dol op hutspot en laatst maakte ik er een eigen variant op. Hutspot met witte bonen en gebakken spekreepjes, een supermakkelijke en lekkere stamppot vol smaak. Vooral de witte bonen geven deze lekkere stamppot net dat beetje extra.

De aardappels, winterpeen en uien kookte ik daarnaast in groentebouillon. Ook dat geeft deze eenvoudige maar lekkere stamppot wat extra pit. De gebakken spekreepjes en het spekvet maken het natuurlijk helemaal af. Wil je deze lekkere stamppot ook eens proberen dan vind je hieronder mijn recept voor hutspot.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg. aardappels, kruimig
  • 2 flinke winterpenen, ca. 800 gr.
  • 400 gr. witte bonen
  • 200 gr. spekreepjes
  • 2 grote uien
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 laurierbladen
  • peper en zout
  • klontje roomboter
  • scheutje melk

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Doe de aardappelen in een flinke stamppotpan of soeppan. Snijd de winterpenen in kleine stukjes. Zelf doe ik dit door de uiteinden te verwijderen en de winterpeen dan in drie stukken te snijden. Deze halveer ik in de lengte en snijd deze daarna in reepjes. Hier snijd ik weer kleine blokjes van. Doe de winterpeen op de aardappelen.

Pel daarna de uien en snijd deze in vieren, snijd vervolgens in partjes en verdeel over de winterpeen. Vul de pan nu met water tot alles net onder staat. Breng het geheel aan de kook en voeg de laurierbladen toe. Verkruimel er tot slot twee bouillonblokjes boven en laat 20 minuten koken met het deksel op de pan.

Stort de witte bonen in een vergiet en spoel goed af onder de kraan. Laat uitlekken voor later. Verhit alvast een koekenpan op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Bak hier de spekreepjes in en houdt ze in het vet warm tot zo. Giet de aardappels, winterpeen en uien af en vis de laurierbladen eruit. Doe er een klontje roomboter in, een scheutje melk en wat peper en zout.

Stamp de aardappels, winterpeen en uien tot een grove puree en roer er dan de witte bonen doorheen. Stamp nog eventjes door maar zorg dat de bonen niet helemaal fijn worden gestampt. Doe er tot slot de spekreepjes met het spekvet bij en roer nog even door elkaar. Je hutspot met witte bonen en gebakken spekreepjes is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Hutspot met witte bonen en gebakken spekreepjes'
Afbeelding bij 'Hutspot met witte bonen en gebakken spekreepjes'
Afbeelding bij 'Hutspot met witte bonen en gebakken spekreepjes'
Afbeelding bij 'Hutspot met witte bonen en gebakken spekreepjes'
Afbeelding bij 'Hutspot met witte bonen en gebakken spekreepjes'
Afbeelding bij 'Hutspot met witte bonen en gebakken spekreepjes'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 601 kcal.
  • Vetten 19 gr.
  • Waarvan verzadigd 8 gr.
  • Koolhydraten 75 gr.
  • Waarvan suikers 13 gr.
  • Vezels 18 gr.
  • Eiwitten 22 gr.
  • Zout 3.5 gr.
  • Natrium 1400 mg.