Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Deze kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier moet je zeker eens proberen. De heerlijke variant doet namelijk niet onder voor het Zwitserse zusje. Bovendien is deze kaasfondue ook nog eens zo gemaakt. En nu het buiten steeds kouder begint te worden is zo’n kaasfondue recept natuurlijk perfect!

Ik koos voor een stuk extra belegen boerenkaas en een stuk jonge boerenkaas. Van allebei gebruikte ik evenveel. Met mijn keukenmachine had ik het zo geraspt. Maar je kaasboer kan dit vast ook voor je doen. Hierna verwarm je het blonde bier (Grimbergen in mijn geval)

Ik liet me voor dit recept inspireren door dit kaasfondue recept van Duizend en 1 dag. Een food- en travelblog van Martine. In het kader van de foodblogswap (waarbij je een recept van een ander mag maken) kwam ik daar terecht. Op Duizend en 1 dag vind je veel lekkere recepten. Van heerlijke tosti’s en plaattaart tot stamppotten en gebak.

Kortom, een bron van inspiratie en het bezoeken zeker waard! Ik heb met veel plezier door alle recepten geklikt om uiteindelijk bij de kaasfondue uit te komen. Hier heb ik mijn eigen draai aan gegeven en die vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. extra belegen boerenkaas, geraspt
  • 300 gr. jonge boerenkaas, geraspt
  • 1 flesje blond bier, bv. Grimbergen (33 cl)
  • 2 teentjes knoflook
  • nootmuskaat
  • peper
  • citroensap
  • maizena

Om te dopen: kies wat je lekker vindt. Stukjes stokbrood, rauwkost, voorgekookte spruitjes, ananas en knakworstjes zijn slechts een paar voorbeelden.

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Als je stukken kaas gebruikt rasp je deze van tevoren. Dit kan makkelijk met een keukenmachine met raspschijf. Of gebruik een gewone keukenrasp. Haal je de kaas bij een kaaswinkel? Dan kunnen ze deze daar vast voor je raspen. Meng beide kazen goed door elkaar in een grote mengkom.

Kaasfondue maken

Zet een caquelon of andere voor kaasfondue geschikte pan op laag vuur. Zorg ervoor dat de pan goed warm wordt. Giet er vervolgens het flesje blond bier in leeg. Pel de teentjes knoflook en snijd in stukken, doe in de pan. Breng nu het bier voorzichtig aan de kook. Zodra het bier kookt haal je de knoflook uit de pan. Dit gaat het makkelijkst met een schuimspaan.

Voeg nu steeds een handje geraspte kaas toe. Roer alles goed om. Zodra de kaas begint te smelten voeg je weer een handje toe. Herhaal dit tot alle kaas is gesmolten. Blijf tussendoor steeds roeren. Doe er vervolgens naar smaak nootmuskaat en peper bij. Voeg ook een klein scheutje citroensap toe en roer goed om.

Kaasfondue dikker maken

De kaasfondue is nu nog erg dun. Deze ga je nu indikken met een papje van maizena. Hoeveel je nodig hebt hangt af van de gebruikte kaas. Begin met een eetlepel maizena, deze los je op in een eetlepel water. Giet het papje bij de kaasfondue en roer goed om. Als de kaasfondue nog dikker moet herhaal je dit.

Zelf moest ik dit twee keer doen tot de kaasfondue de gewenste dikte had. Zorg ervoor dat je het papje beetje bij beetje toevoegt. Anders heb je kans dat je kaasfondue te dik wordt. Bereid tussendoor de andere ingrediënten om straks mee te dopen.

Serveren

Zet de kaasfondue op een rechaud op tafel. Zo blijft deze warm en vloeibaar. Zet de bakjes met alles om te dopen erom heen. Leg naast ieder bord een prikker en begin met dopen. Degene die als eerste een stukje brood verliest in de pan moet afwassen!

Een geslaagde kaasfondue

Een rasp, een goede pan om te smelten, een warmhoudplaatje en prikkers. Meer heb je niet nodig voor een geslaagde kaasfondue. En heb je deze Nederlandse kaasfondue geprobeerd? Maak dan ook eens een Zwitserse, een Franse of ander soort kaasfondue.

Fondueset

Met een kaasfondueset heb je een caquelon, rechaud en prikkers ineen. Wel zo makkelijk.

Ook lekker

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie: 585 kcal.
  • Vetten: 40 gr.
    - waarvan verzadigd: 26 gr.
  • Koolhydraten: 3 gr.
    - waarvan suiker: 0 gr.
  • Vezels: 0 gr.
  • Eiwitten: 39 gr.
  • Zout: 2.8 gr. (1120 mg. natrium)

Bron: Voedingscentrum

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens