Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier
Hoofdgerecht
20 minuten
4 personen

Deze kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier moet je zeker eens proberen. De heerlijke variant doet namelijk niet onder voor het Zwitserse zusje. Bovendien is deze kaasfondue ook nog eens zo gemaakt. En nu het buiten steeds kouder begint te worden is zo’n kaasfondue recept natuurlijk perfect!

Ik koos voor een stuk extra belegen boerenkaas en een stuk jonge boerenkaas. Van allebei gebruikte ik evenveel. Met mijn keukenmachine had ik het zo geraspt. Maar je kaasboer kan dit vast ook voor je doen. Hierna verwarm je het blonde bier (Grimbergen in mijn geval)

Ik liet me voor dit recept inspireren door dit kaasfondue recept van Duizend en 1 dag. Een food- en travelblog van Martine. In het kader van de foodblogswap (waarbij je een recept van een ander mag maken) kwam ik daar terecht. Op Duizend en 1 dag vind je veel lekkere recepten. Van heerlijke tosti’s en plaattaart tot stamppotten en gebak.

Kortom, een bron van inspiratie en het bezoeken zeker waard! Ik heb met veel plezier door alle recepten geklikt om uiteindelijk bij de kaasfondue uit te komen. Hier heb ik mijn eigen draai aan gegeven en die vind je hieronder.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. extra belegen boerenkaas, geraspt
  • 300 gr. jonge boerenkaas, geraspt
  • 1 flesje blond bier, bv. Grimbergen (33 cl)
  • 2 teentjes knoflook
  • nootmuskaat
  • peper
  • citroensap
  • maizena

Om te dopen: kies wat je lekker vindt. Stukjes stokbrood, rauwkost, voorgekookte spruitjes, ananas en knakworstjes zijn slechts een paar voorbeelden.

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Als je stukken kaas gebruikt rasp je deze van tevoren. Dit kan makkelijk met een keukenmachine met raspschijf. Of gebruik een gewone keukenrasp. Haal je de kaas bij een kaaswinkel? Dan kunnen ze deze daar vast voor je raspen. Meng beide kazen goed door elkaar in een grote mengkom.

Kaasfondue maken

Zet een caquelon of andere voor kaasfondue geschikte pan op laag vuur. Zorg ervoor dat de pan goed warm wordt. Giet er vervolgens het flesje blond bier in leeg. Pel de teentjes knoflook en snijd in stukken, doe in de pan. Breng nu het bier voorzichtig aan de kook. Zodra het bier kookt haal je de knoflook uit de pan. Dit gaat het makkelijkst met een schuimspaan.

Voeg nu steeds een handje geraspte kaas toe. Roer alles goed om. Zodra de kaas begint te smelten voeg je weer een handje toe. Herhaal dit tot alle kaas is gesmolten. Blijf tussendoor steeds roeren. Doe er vervolgens naar smaak nootmuskaat en peper bij. Voeg ook een klein scheutje citroensap toe en roer goed om.

Kaasfondue dikker maken

De kaasfondue is nu nog erg dun. Deze ga je nu indikken met een papje van maizena. Hoeveel je nodig hebt hangt af van de gebruikte kaas. Begin met een eetlepel maizena, deze los je op in een eetlepel water. Giet het papje bij de kaasfondue en roer goed om. Als de kaasfondue nog dikker moet herhaal je dit.

Zelf moest ik dit twee keer doen tot de kaasfondue de gewenste dikte had. Zorg ervoor dat je het papje beetje bij beetje toevoegt. Anders heb je kans dat je kaasfondue te dik wordt. Bereid tussendoor de andere ingrediënten om straks mee te dopen.

Serveren

Zet de kaasfondue op een rechaud op tafel. Zo blijft deze warm en vloeibaar. Zet de bakjes met alles om te dopen erom heen. Leg naast ieder bord een prikker en begin met dopen. Degene die als eerste een stukje brood verliest in de pan moet afwassen!

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier
Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier
Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier
Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier
Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier
Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier
Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier
Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier
Kaasfondue met Nederlandse kaas en blond bier

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 585 kcal.
  • Vetten 40 gr.
  • Waarvan verzadigd 26 gr.
  • Koolhydraten 3 gr.
  • Waarvan suikers 0 gr.
  • Vezels 0 gr.
  • Eiwitten 39 gr.
  • Zout 2.8 gr.
  • Natrium 1120 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens