Kip siam met wokgroenten, shiitakes en rijst

Kip siam met wokgroenten, shiitakes en rijst

Voor deze kip siam met wokgroenten, shiitakes en rijst heb je maar een paar ingrediënten nodig. En het welbekende pakje uit de supermarkt zit daar dus niet tussen. Oestersaus, vissaus en wat sojasaus is eigenlijk alles wat je nodig hebt om deze kip siam op smaak te brengen.

Verder vulde ik de kip siam met lekker veel groenten en shiitakes. Ook gebruikte ik kippendijfilet omdat dit veel malser is dan de vaak gebruikte kipfilet. Terwijl de rijst staat te koken bereid je de rest van dit gerecht in de wok. Het resultaat is een heerlijke wokmaaltijd waar je echt zo klaar mee bent.

Krijg je ook trek in dit lekkere gerecht? Dan vind je hieronder het makkelijke en lekkere recept. Nog veel meer wokinspiratie vind je tussen al mijn wokrecepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. zilvervliesrijst
  • 300 gr. kippendijfilet
  • ca. 400 gr. wokgroenten*
  • 100 gr. shiitakes
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper, optioneel
  • 6 lenteuitjes
  • 2 el. oestersaus
  • 2 el. sojasaus
  • 1 el. vissaus
  • 1 el. ketjap manis
  • 75 gr. ongezouten cashewnoten
  • peper en zout
  • wokolie

* Kies voor kant en klaar als je snel aan tafel wil. Of maak zelf met paksoi of Chinese kool, rode ui, sugarsnaps en taugé.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet als eerste een flinke pan met een ruime laag water op het vuur en breng aan de kook. Verwarm hierna ook een wok voor op laag vuur zodat deze door en door heet kan worden. Snijd de kippendijfilet in kleine blokjes en de shiitakes in dunne plakjes. Verhit een scheutje wokolie in de wok en roerbak de kip korte tijd op hoog vuur. Kook intussen de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en houd warm, roer af en toe door zodat de rijst niet gaat klinten.

Roerbak de groenten

 Als de kip goed dicht is geschroeid voeg je de shiitakes toe. Roerbak deze kort mee en snijd tussendoor de paprika in blokjes. Verwijder eerst de bovenkant en haal de zaadlijsten en zaadjes eruit. Roerbak de rode paprika vervolgens mee met de kip en shiitakes.

Wil je een wat pittige kip siam voeg dan ringetjes rode peper toe. Rol de rode peper eerst stevig tussen je handen en snijd de bovenkant eraf. Hierna kan je de zaadjes eruit kloppen. Snijd de rode peper in dunne ringetjes en voeg toe naar smaak, roerbak kort mee. Doe er vervolgens de rest van de wokgroenten bij en roerbak alles op hoog vuur.

Breng op smaak

De kip siam breng je vervolgens op smaak door de oestersaus, sojasaus, vissaus en ketjap manis toe te voegen. Schep alles om op hoog vuur tot de saus wat begint in te dikken. Hierna snijd je de lenteui in dikke ringetjes en voeg je deze toe met de cashewnoten. Wok nog kort mee tot de cashewnoten een beetje warm zijn.

Serveren

Doe de rijst op de borden. Wil je deze op een leuke manier serveren dan kan je de rijst aandrukken in een klein koffiekopje. Zet het bord omgekeer dop het kopje en draai het geheel om. Tik op het kopje zodat de rijst loskomt en haal er voorzichtig af. Schep hier de roergebakken kip en groenten overheen of naast.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Kip siam met wokgroenten, shiitakes en rijst'
Afbeelding bij 'Kip siam met wokgroenten, shiitakes en rijst'
Afbeelding bij 'Kip siam met wokgroenten, shiitakes en rijst'
Afbeelding bij 'Kip siam met wokgroenten, shiitakes en rijst'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 646 kcal.
  • Vetten 23 gr.
  • Waarvan verzadigd 5 gr.
  • Koolhydraten 70 gr.
  • Waarvan suikers 9 gr.
  • Vezels 8 gr.
  • Eiwitten 35 gr.
  • Zout 2.7 gr.
  • Natrium 1080 mg.