Kung Pao kip met sperziebonen, kastanje­champignons en rijst

Kung Pao kip met sperziebonen, kastanjechampignons en rijst
Hoofdgerecht
25 minuten
4 personen

Deze Kung Pao kip met sperziebonen, kastanjechampignons en rijst maakte ik laatst. Dit is een wat eenvoudigere versie van de traditionele Kung Pao Chicken. Een populair wokgerecht uit de Sichuan-keuken die je normaal met Sichuan-peperkorrels maakt. In deze variant maak je gebruik van wat andere ingrediënten.

Toch smaakt deze Kung Pao kip nog steeds heel erg lekker. Zelf maakte ik het met sperziebonen en kastanjechampignons. Oorspronkelijk eet je het met geroerbakte prei. Dit kan je eventueel zelf vervangen als je dat wil. Ik voegde wel nog geroosterde pinda’s toe die ook in het oorspronkelijke gerecht thuis horen.

Je zet deze versie van Kung Pao kip lekker snel op tafel. Dat maakt het dus een ideaal recept voor een doordeweekse dag. Misschien zet ik ook nog wel eens het traditionele recept op Kookidee, Voor nu moet je het met deze variant doen. Gelukkig is dat geen straf.

Hieronder vind je mijn recept voor Kung Pao kip met sperziebonen, kastanjechampignons en rijst. Zet je liever een ander roerbakgerecht op tafel dan vind je hier meer wokrecepten.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gr. rijst
  • 300 gr. kippendijfilet
  • 500 gr. sperziebonen
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 6 lenteuitjes
  • 3 tenen knoflook
  • 2 cm. verse gember
  • 1 tl. rijstazijn
  • 1 tl. maizena
  • 2 tl. sojasaus
  • 1/2 tl. sambal
  • arachideolie
  • peper en zout
  • 50 gr. ongezouten pinda's

Voor de saus

  • 2 el. hoisinsaus
  • 1 el. bruine basterdsuiker
  • 1 el. sojasaus
  • 1 el. rijstazijn
  • 1 tl. maizena
  • 1 tl. arachideolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 160 graden. Zet een bakplaat klaar en spreid hier de pinda's over. Snijd de kippendij in blokjes en doe in een mengkom. Voeg hier een theelepel arachideolie aan toe . Doe er ook de maizena, rijstazijn, sojasaus en sambal bij en kruid met wat peper en zout. Schep goed om en laat staan. Verwarm intussen een wokpan op laag vuur zodat deze heet wordt. Zet ook een flinke pan water op het vuur, breng aan de kook.

Kook de sperziebonen

In een kleinere pan breng je een laagje water aan de kook. Maak de sperziebonen schoon en kook deze vijf minuten voor in de kleinste pan. Stort in een vergiet en spoel onder de koude kraan. Laat kort staan in koud water en laat hierna weer uitlekken in het vergiet. Snijd intussen de kastanjechampignons in vieren.

Bereid de saus

Voor de saus voeg je alle ingrediënten behalve de maizena toe aan een kom. Meng alles goed door elkaar met een garde. Voeg daarna beetje bij beetje de maizena toe. Blijf goed roeren tot deze volledig is opgelost. Laat de saus staan voor zo. Zet intussen de rijst op in de grote pan met kokend water. Bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat van het vuur af droog stomen in de pan.

Doe nu de pinda's in de oven en rooster deze ongeveer tien minuten. Hussel ze tussendoor even door elkaar. Haal ze uit de oven en laat op de bakplaat staan voor zo. Snijd de lente-uitjes vast in stukjes.

Roerbakken

Verhit als je de rijst gaat koken een scheutje arachideolie in de wok. Voeg de gemarineerde kip toe en roerbak op hoog vuur tot de kip is dichtgeschroeid. Pel de knoflook en hak fijn, snijd de schil van de gember. Voeg nu de knoflook toe aan de wok en rasp de gember erboven. Schep alles goed door elkaar op middelhoog vuur.

Voeg nu de champignons toe en roerbak nog kort mee. Doe er nu beetje bij beetje de zojuist gemaakte saus bij. Blijf steeds omscheppen tot alle saus goed is opgenomen door de kip en champignons. Roerbak twee minuten mee. Doe er dan de uitgelekte sperziebonen, geroosterde pinda's en lente-ui bij. Roerbak nog een paar minuten op hoog vuur.

Serveer de rijst op de borden en schep hier de Kung Pao kip met sperziebonen, kastanjechampignons en pinda's over.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Kung Pao kip met sperziebonen, kastanjechampignons en rijst
Kung Pao kip met sperziebonen, kastanjechampignons en rijst
Kung Pao kip met sperziebonen, kastanjechampignons en rijst
Kung Pao kip met sperziebonen, kastanjechampignons en rijst
Kung Pao kip met sperziebonen, kastanjechampignons en rijst
Kung Pao kip met sperziebonen, kastanjechampignons en rijst

Voedingswaarden (per persoon)

  • Energie 486 kcal.
  • Vetten 21 gr.
  • Waarvan verzadigd 4 gr.
  • Koolhydraten 38 gr.
  • Waarvan suikers 5 gr.
  • Vezels 7 gr.
  • Eiwitten 13 gr.
  • Zout 1.8 gr.
  • Natrium 720 mg.

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens