De lekkerste asperges met gekookte aardappels, beenham, ei en boterjus

De lekkerste asperges met gekookte aardappels, beenham, ei en boterjus

Van huis uit ben ik groot geworden met asperges. Als het aspergeseizoen eenmaal was aangebroken kwam de familie uit Limburg op bezoek met een verse lading asperges. Nog steeds ben ik een liefhebber van dit witte goud uit Limburg, en dan vooral op de traditionele wijze. Dus met gekookte aardappeltjes, een hardgekookt ei, lekkere beenham en natuurlijk boterjus.

Als je op internet zoekt kom je tal van bereidingen tegen. Zelf maak ik ze op de manier zoals hieronder beschreven, zo vind ik ze het lekkerst. Ik gebruik trouwens een speciale aspergepan waar ze staand in passen, maar met een grote kook- of soeppan kan het ook. Hou dan wel rekening met iets andere bereidingstijden.

Wil je meer weten over asperges? Ik schreef er een stukje over waarin je alles over asperges leest.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 kg. asperges (ongeschild)
  • 800 gr. goede aardappelen
  • ca. 16 plakken beenham
  • 12 eieren
  • 150 gr. roomboter
  • scheutje melk
  • 1 tl. suiker
  • zout

Bereidingswijze

Voordat je de asperges gaat schillen kan je deze het best een half uurtje in koud water leggen. De buitenkant wordt dan iets zachter waardoor het schillen een stuk makkelijker gaat.

Snijd de harde onderkant van de asperges af, meestal is dat een stukje van zo'n 2 tot 3 centimeter. Bewaar deze stukjes voor zo. Leg de asperges daarna neer en schil ze met een dunschiller of speciale aspegeschiller van boven naar beneden. Je begint net iets onder het 'kopje' en schilt er lange slierten af.

Tijdens het schillen draai je de asperge iedere keer een stukje verder rond zodat je uiteindelijk alle kanten schilt. Zodra je geen weerstand meer voelt en het mesje soepel naar beneden glijdt is de asperge goed geschild. Bewaar ook de aspergeschillen voor zo.

Koken in een aspergepan

Zet alle asperges rechtop in een aspergepan met de kopjes naar boven. Vul de pan nu met koud water tot de kopjes net niet onder staan. Voeg 50 gr. roomboter toe, een flinke scheut melk, een theelepel suiker en een flinke snuf zout. Doe ook de afgesneden kontjes én de schillen zoveel mogelijk in de pan.

Zet nu het vuur onder de pan hoog en wacht tot het water begint te koken, bij een staande aspergepan duurt dit een flinke tijd. Zodra het water kookt laat je de asperges heel even koken en daarna zet je het vuur uit. Laat de asperges van het vuur af nog 15 minuten doorgaren en haal ze daarna voorzichtig uit de pan. Laat even uitlekken op een schone theedoek.

Koken in een gewone pan

Als je de asperges in een gewone pan kookt kies je een zo groot mogelijke pan waar de asperges liggend in passen. Zet ze helemaal onder water en voeg 50 gr. roomboter, een flinke scheut melk, een theelepel suiker en een flinke snuf zout toe. Voeg ook de schillen en de kontjes toe aan het water.

Breng het water aan de kook en zet de wekker tussen de 5 minuten (dunne asperges) en 10 minuten (dikke asperges). Als de kooktijd voorbij is zet je het vuur uit enm laat je de asperges nog 10 tot 15 minuten verder garen. Haal ze hierna voorzichtig uit de pan en laat even uitlekken op een schone theedoek.

Terwijl de asperges staan te koken kan je de aardappelen schillen en koken, kook ook de eitjes tot ze hardgekookt zijn en smelt de resterende boter in een steelpannetje voor de boterjus. Als je wilt roer je vlak voor het opdienen nog wat grof zeezout door de botersaus. Serveer de asperges met gehalveerde hardgekookte eieren, rolletjes beenham en de aardappeltjes en doe de boterjus in een apart kommetje.

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

De lekkerste asperges met gekookte aardappels, beenham, ei en boterjus

De lekkerste asperges met gekookte aardappels, beenham, ei en boterjus

De lekkerste asperges met gekookte aardappels, beenham, ei en boterjus

De lekkerste asperges met gekookte aardappels, beenham, ei en boterjus

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens