Loempia’s uit de airfryer

Loempia’s uit de airfryer
Bijgerecht, Hoofdgerecht
20 minuten + 8 minuten airfryer
5 stuks

Zoals je misschien wel weet heb ik sinds een tijdje een airfryer. Ik maak er nu dan ook regelmatig gebruik van en maakte laatst bijvoorbeeld deze loempia’s uit de airfryer. Ze waren echt heerlijk geworden en gaan zeker vaker op tafel verschijnen hier, we hebben er allemaal van zitten smullen.

Ik maakte deze loempia’s met filodeeg, de volgende keer probeer ik het eens met echte loempiavellen. De vulling maakte ik o.a. met prei, blokjes kippendij en mihoen die ik in de wok voorbereidde. Wil je deze lekkere loempia’s uit de airfryer ook eens maken dan vind je hieronder mijn recept. Heb je geen airfryer dan lees je ook hoe je deze loempia’s in de oven maakt.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen. Het recept vind je na de advertentie.

Recept

Ingrediënten (5 stuks)

  • 10 vellen filodeeg
  • 200 gr. kippendijfilet
  • ca. 50 gr. mihoen of rijstnoedels
  • 50 gr. taugé
  • 100 gr. bospeen
  • 3 bosuitjes
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • peper en zout
  • sojasaus
  • wokolie
  • arachideolie

Handig bij dit recept

Bereidingswijze

Filodeeg is erg lastig deeg om mee te werken, tijdens het ontdooien droogt het snel uit. Ik loste dit op door het filodeeg uit het plastic te ontdooien tussen een dubbelgeklapte vochtige theedoek. Zo bleef het soepel en kon ik het toch makkelijk verwerken. Omdat het deeg zo kwetsbaar is gebruikte ik per loempia trouwens twee vellen.

Ontdooi het filodeeg ruim voor je begint, op de verpakking staat 100 minuten ontdooitijd aangegeven. Na eerdere mislukkingen met het gebruik van filodeeg heb ik me daar nu maar eens aan gehouden. En het bleek nog goed te werken ook, de loempia's uit de airfryer zijn tenslotte perfect gelukt!

Verhit van tevoren een wok op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Breng ook in een pan een ruime laag water aan de kook. Gebruik je de oven of heb je een airfryer die voorverwarmd moet worden? Verwarm deze dan voor op 180 graden.

Verhit een scheutje wokolie in de wok. Snijd de kippendij in kleine blokjes en roerbak deze op hoog vuur tot ze goed dicht zijn geschroeid. Snijd tussendoor de groenten. De prei in flinterdunne ringetjes en de bospeen in heel dunne reepjes. Pel de ui en snijd ook deze zo fijn mogelijk. De bosuitjes snijd je ook in dunne ringetjes, net als de rode peper. Rol de rode peper eerst stevig tussen je handen zodat de zaadjes los komen. Snijd de achterkant van de peper en klop de zaadjes eruit.

Als de kip mooi bruin is voeg je de gesneden groenten toe met een scheut sojasaus en roerbak je deze een paar minuten mee. Kruid tussendoor met peper en zout. Bereid intussen de mihoen zoals aangegeven op de verpakking en laat uitlekken in een vergiet. Doe tenslotte bij de wok en schep alles goed door elkaar. Breng in de kookpan weer een laagje water aan de kook en doe hier de taugé in. Laat een paar tellen staan en giet af in het vergiet, spoel met koud water.

Vul een kommetje met arachideolie en leg een (siliconen) kwastje klaar. Pak nu een houten snijplank en leg hier voorzichtig een vel filodeeg op. Smeer het deeg volledig in met een heel dun laagje arachideolie en leg hier een tweede vel filodeeg op. Druk een beetje aan en leg in het midden wat van het mengsel uit de wok.

Smeer de binnenkant weer in met een dun laagje olie en klap de linker- en rechterkant van het deeg over de vulling. Smeer ook dat weer in met een dun laagje en klap eerst de bovenkant en daarna de onderkant over de vulling. Draai de loempia voorzichtig om zodat de dichtgevouwen kant aan de onderkant zit. Herhaal voor de overige loempia's.

Bak de loempia's nu zo'n acht minuten op 180 graden in je airfryer met de gevouwen kant aan de onderzijde. Bak je de loempia's in de oven leg ze dan op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Bak de loempia's in de oven zo'n 12 tot 15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer de loempia's met wat zoete chilisaus of speciale loempiasaus.

Recepten per mail?

Wil je mijn recepten voortaan per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratis nieuwsbrief. Je krijgt dan wekelijks mijn nieuwste recepten en andere leuke kooktips toegestuurd. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.

Printen? Het recept wordt automatisch afgedrukt in een printvriendelijke versie.

Loempia’s uit de airfryer
Loempia’s uit de airfryer
Loempia’s uit de airfryer
Loempia’s uit de airfryer
Loempia’s uit de airfryer
Loempia’s uit de airfryer
Loempia’s uit de airfryer
Loempia’s uit de airfryer
Loempia’s uit de airfryer

Tips van Kookidee

Zet je liever iets anders op tafel? Of heb je nog iets nodig in de keuken? Bekijk dan deze tips of de andere recepten op Kookidee.

Recepten in je mailbox?

Schrijf je in voor mijn gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste recepten en nog veel meer kookinspiratie in je mailbox.

Over Kookidee

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben Kookidee begonnen om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenspullen, kookgerei en nog veel meer.

Hier lees je alles over Kookidee.

Rik, Patricia en Jens