Loempia’s uit de airfryer

Loempia’s uit de airfryer

Zoals je misschien wel weet heb ik sinds een tijdje een airfryer. Ik maak er nu dan ook regelmatig gebruik van en maakte laatst bijvoorbeeld deze loempia’s uit de airfryer. Ze waren echt heerlijk geworden en gaan zeker vaker op tafel verschijnen hier, we hebben er allemaal van zitten smullen.

Ik maakte deze loempia’s met filodeeg, de volgende keer probeer ik het eens met echte loempiavellen. De vulling maakte ik o.a. met prei, blokjes kippendij en mihoen die ik in de wok voorbereidde. Wil je deze lekkere loempia’s uit de airfryer ook eens maken dan vind je hieronder mijn recept. Heb je geen airfryer dan lees je ook hoe je deze loempia’s in de oven maakt.

Wil je iedere dag een nieuw recept? Volg mij dan op Facebook. Klik op 'Vind ik leuk' en daarna onder het knopje 'Volgend' voor 'Als eerste weergeven' om geen enkel recept meer te missen.

Recept

Ingrediënten (5 stuks)

  • 10 vellen filodeeg
  • 200 gr. kippendijfilet
  • ca. 50 gr. mihoen of rijstnoedels
  • 50 gr. taugé
  • 100 gr. bospeen
  • 3 bosuitjes
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • peper en zout
  • sojasaus
  • wokolie
  • arachideolie

Zet alles op je lijst Wat is dit?

Met deze knop zet je alles voor dit recept in één keer op je boodschappenlijstje bij Albert Heijn. Met de Albert Heijn app heb je zo altijd je boodschappen bij de hand. Ook kan je alles eenvoudig thuis laten bezorgen door de bezorgservice van AH.nl.

Bereidingswijze

Filodeeg is erg lastig deeg om mee te werken, tijdens het ontdooien droogt het snel uit. Ik loste dit op door het filodeeg uit het plastic te ontdooien tussen een dubbelgeklapte vochtige theedoek. Zo bleef het soepel en kon ik het toch makkelijk verwerken. Omdat het deeg zo kwetsbaar is gebruikte ik per loempia trouwens twee vellen.

Ontdooi het filodeeg ruim voor je begint, op de verpakking staat 100 minuten ontdooitijd aangegeven. Na eerdere mislukkingen met het gebruik van filodeeg heb ik me daar nu maar eens aan gehouden. En het bleek nog goed te werken ook, de loempia's uit de airfryer zijn tenslotte perfect gelukt!

Verhit van tevoren een wok op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Breng ook in een pan een ruime laag water aan de kook. Gebruik je de oven of heb je een airfryer die voorverwarmd moet worden? Verwarm deze dan voor op 180 graden.

Verhit een scheutje wokolie in de wok. Snijd de kippendij in kleine blokjes en roerbak deze op hoog vuur tot ze goed dicht zijn geschroeid. Snijd tussendoor de groenten. De prei in flinterdunne ringetjes en de bospeen in heel dunne reepjes. Pel de ui en snijd ook deze zo fijn mogelijk. De bosuitjes snijd je ook in dunne ringetjes, net als de rode peper. Rol de rode peper eerst stevig tussen je handen zodat de zaadjes los komen. Snijd de achterkant van de peper en klop de zaadjes eruit.

Als de kip mooi bruin is voeg je de gesneden groenten toe met een scheut sojasaus en roerbak je deze een paar minuten mee. Kruid tussendoor met peper en zout. Bereid intussen de mihoen zoals aangegeven op de verpakking en laat uitlekken in een vergiet. Doe tenslotte bij de wok en schep alles goed door elkaar. Breng in de kookpan weer een laagje water aan de kook en doe hier de taugé in. Laat een paar tellen staan en giet af in het vergiet, spoel met koud water.

Vul een kommetje met arachideolie en leg een (siliconen) kwastje klaar. Pak nu een houten snijplank en leg hier voorzichtig een vel filodeeg op. Smeer het deeg volledig in met een heel dun laagje arachideolie en leg hier een tweede vel filodeeg op. Druk een beetje aan en leg in het midden wat van het mengsel uit de wok.

Smeer de binnenkant weer in met een dun laagje olie en klap de linker- en rechterkant van het deeg over de vulling. Smeer ook dat weer in met een dun laagje en klap eerst de bovenkant en daarna de onderkant over de vulling. Draai de loempia voorzichtig om zodat de dichtgevouwen kant aan de onderkant zit. Herhaal voor de overige loempia's.

Bak de loempia's nu zo'n acht minuten op 180 graden in je airfryer met de gevouwen kant aan de onderzijde. Bak je de loempia's in de oven leg ze dan op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Bak de loempia's in de oven zo'n 12 tot 15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer de loempia's met wat zoete chilisaus of speciale loempiasaus.

Ook lekker

Keukenspullen

Deze keukenspullen heb ik gebruikt (of komen goed van pas) bij het bereiden van dit recept. Mis je nog iets in jouw keuken? Klik dan op een link voor een korte uitleg of om direct te bestellen.

Loempia’s uit de airfryer

Loempia’s uit de airfryer

Loempia’s uit de airfryer

Loempia’s uit de airfryer

Loempia’s uit de airfryer

Loempia’s uit de airfryer

Loempia’s uit de airfryer

Loempia’s uit de airfryer

Loempia’s uit de airfryer

Nooit meer iets missen? Schrijf je dan snel in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de nieuwste recepten iedere week in je mailbox.

In het kort

Hoi kookliefhebber! Ik ben Rik en ik sta graag in de keuken. Ik ben begonnen met kookidee.nl om mijn passie voor koken met jou te delen. Je vindt hier dan ook van alles op het gebied van lekker koken en eten. Lekkere recepten, kookboeken, handige keukenapparatuur, kookgerei en nog véél meer. Hier lees je meer over kookidee.nl.

Ik wens je veel kijk- en kookplezier met kookidee.nl.

Rik en Jens